Japonska: Primož Roglič 3., Luka Mezgec 4. ob vrnitvi

Japonska: Primož Roglič 3., Luka Mezgec 4. ob vrnitvi
27.10.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Spektakel, ki ga organizira agencija ASO. Govorimo o kriteriju v Saitami, na katerem vsako leto nastopajo številni vrhunski kolesarji. Letos tudi Primož Roglič in Luka Mezgec.

Saitama Criterium. Dirka na Japonskem, ki ob ceste vsako leto privabi številne kolesarske navdušence. Predvsem zato, ker so organizatorji agencija ASO, ki organizira tudi Tour de France. Posledično se na povabilo – seveda so kolesarji za odziv tudi primerno plačani – odzovejo številni, ki so izstopali predvsem na Touru. Pa seveda domači kolesarji in mnogi vidnejši kolesarji pretekle sezone. Tokrat sta se na povabilo odzvala tudi Primož Roglič in Luka Mezgec.

Mezgec se tako uradno vrača po hudi poškodbi, ki jo je staknil ob padcu na dirki po Španiji. Najprej so se nekateri kolesarji podali na ekipno vožnjo na čas. Vsaka ekipa je imela po tri kolesarje. Tu je nastopill tudi Chris Froome, ki pa se je na 3,1 km dolgi dirki s Kwiatkowskim in Bernalom uvrstil na 12. mesto. Prva štiri mesta so zasedle japonske ekipe, sledili so AG2R, Astana in Jumbo Visma. Kasneje je sledila še dirka na 3,5 km dolgem krogu.

Ponavadi so te dirke do potaknosti zrežirane in načrtovane. Tokrat je bil glavna zvezda domačin Jukija Araširo. 35-letni kolesar Bahraina Meride je bil član prve ubežne skupine, v kateri so bili tudi Luka Mezgec, Jakob Fuglsang, Oliver Naesen, Jonathan Castrofiejo in Kohei Uchima. V zaključku so se tej skupini uspeli priključiti še Primož Roglič, Egan Bernal, Romain Bardet in Matteo Trentin. Pet kilometrov pred ciljem sta napadla Araširo in Fuglsang.

Danec je dva kilometra kasneje popustil, Araširo pa je nadadaljeval s pobegom. Na koncu se je veselil zmage, za drugo mesto pa sta se udarila Bernal in Roglič. Bernal je bil drugi, Roglič pa tretji. Sprint za četrto mesto je dobil Luka Mezgec. Bardet je, tako kot na Touru, osvojil majico za najboljšega na gorskih ciljih. Matteo Trentin je bil najboljši “po točkah”.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ