Jarcu le 500 metrov zmanjkalo do velikega uspeha na Avenirju

Jarcu le 500 metrov zmanjkalo do velikega uspeha na Avenirju
19.08.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Slovenska reprezentanca do 23 let dirka na Tour de l'Avenirju v Franciji, v 5. etapi je bil na pragu velikega uspeha Aljaž Jarc, a se je njegov pobeg žal končal 500 metrov pred ciljem. Pred kolesarji so zdaj težke gorske etape.

Letošnja dirka po Franciji za mlade, Tour de l'Avenir, je razdeljena na dva dela. Prvi je bil v znamenju razgibanih in ravninskih etap ter predvsem močnega vetra, ki je povzročal preglavice kolesarjem in vsak dan poskrbel za nekaj grdih padcev ter razlike v skupnem seštevku.

V boju za rumeno majico trenutno prevladujejo Nizozemci, ki so dobili ekipni kronometer, rumeno nosi Mick van Dijke, na virtualnem odru za zmagovalce sta trenutno še dva njegova ekipna kolega. Slovenci so dirko začeli zadržano, malo je zmanjkalo tudi sreče in Kristijan Hočevar ter Gal Glivar, aduta za visoka mesta v skupnem seštevku, sta si na vetru nabrala že več kot osem minut zaostanka v skupnem seštevku.

V peti etapi so bili Slovenci pod vodstvom Martina Hvastije prvič zelo blizu uspehu. V močan pobeg peterice je skočil tudi Aljaž Jarc, ki se je izvrstno boril vse do cilja. Kolesarji iz pobega so počasi odpadali, na koncu sta v močnem nasprotnem vetru v ospredju ostala le Jarc in Danec Sebastian Kolze Changizi, glavnina pa ju je na žalost ujela le 500 metrov pred ciljem in možnost za etapno zmago Jarca je splavala po vodi. Morda bi se razpletlo drugače, če bi bilo le malo manj vetra …

Ayuso že doma, zdaj na vrsti Alpe

Etapo je v šprintu sicer dobil nosilec zelene majice Marijn Van den Berg, to je bil zanj drugi etapni uspeh na letošnjem vrhuncu sezone za mlade kolesarje.

V skupnem seštevku se pravi boj šele začenja, od danes do nedelje kolesarje čakajo težke etape v Alpah. Prvi favorit, Španec Juan Ayuso, je po padcu in poškodbi rame že odstopil, Nizozemci ne sodijo v prvo vrsto favoritov, zato je boj za zmago še povsem odprt. Kolesarji bodo obiskali nekaj zelo znanih vzponov z dirke po Franciji, denimo Le Grand Bernard, Col de la Croix de Fer in tudi Iseran, ki je v zadnjih letih postal stalnica Avenirja.

Kristjan Hočevar je od deseterice, ki je bila osnovni cilj slovenske reprezentance, trenutno oddaljen slabih sedem minut, bo pa imel zato v naslednjih etapah nekoliko več manevrskega prostora za morebitne pobege in presenečenja v lovu za etapno zmago. Tudi deseterica je ob formi, ki jo je Hočevar kazal na Dirki miru na Češkem, zagotovo še dosegljiva.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ