Jaroslav Kulhavy novi olimpijski prvak v krosu

Jaroslav Kulhavy novi olimpijski prvak v krosu
12.08.2012 AVTOR: Uroš Buh
Na Hadleigh Farmu je moral kralj sestopiti s prestola.

Rezultati:
1. Jaroslav Kulhavy(ČEŠ) - 1:29:07
2. Nino Schurter(ŠVI) - 1:29:08
3. Marco Fontana(ITA) - 1:29:32 

Govorimo seveda o dvakratnem olimpijskem prvaku v krosu Francozu Julienu Absalonu, ki se mu tretji poizkus ni izšel po načrtu. (Spomnimo, da je prvič slavil že leta 2004 v Atenah,  nato pa še pred štirimi leti v Pekingu.) Roko na srce, Absalon s svojimi letošnjimi rezultati in uvrstitvami v svetovnem pokalu iz lanskega leta, res ni mogel računati na povsem najvišja mesta, zlasti ob siloviti premoči današnjih glavnih treh protagonistov Čeha Kulhavyja, Švicarja Nina Schurterja ter italijanskega predstavnika Marca Fontane.

Razplet dirke je bil na las podoben včerajšnjemu pri dekletih, ko so v ospredju skoraj do konca ostali skupaj omenjeni trije tekmovalci, le da je bil današnji boj za najbolj čislano zlato kolajno odprt prav do zadnjih metrov pred ciljem. Tam je največ moči v finišu pokazal Jaroslav Kulhavy, sicer aktualni svetovni prvak in zmagovalec lanskega skupnega seštevka točkovanja za svetovni pokal, ter po mnenju številnih tudi nesporni favorit za današnjo zmago. Kulhavy je prvič prišel v vodstvo v petem od sedmih krogov, a je bil morda premalo odločen, zato sta kmalu priključila še Schurter in Fontana. Dokaj složno so vozili še dva kroga, ko je Fontana odpadel v enem od silovitih pospeškov, ki jih je sprožil Švicar. Nekaj časa je celo kazalo, da se v nogah Kulhavyja morda ne skriva dovolj tistega smodnika, ki smo ga od njega vajeni iz zadnjih dveh sezon, a ko je na zadnjem raztežaju v klanec pospešil, je bilo kmalu jasno, kdo bo nocoj okiten z zlatom. Nino Schurter je za njim na koncu zaostal za vsega eno sekundo, medtem ko si je Fontana v zadnjem krogu privozil nekaj več kot dvajset sekund zaostanka.

Na četrto mesto se je uvrstil Španec Jose Hermida, na peto pa Južnoafričan Burry Stander, sicer večkratni zmagovalec tamkajšnje etapne dirke dvojic Cape Epic.

“Dirka je bila zelo težka, saj je šlo ‘na polno’ vse od začetka,” je dejal v cilju novi olimpijski prvak.”Bil pa sem neverjetno močan in na koncu sem na progi pustil svoje srce! Zame je bila letos to najpomembnejša dirka, nič drugega. Osvojil sem že vse – svetovni pokal, naslov svetovnega prvaka – sedaj pa sem še olimpijski prvak,” je še zaključil Jaroslav Kulhavy.

Absalon po nesreči s počeno zračnico v prvem krogu in zdrsem na 27. mesto niti zbral dovolj motivacije za nadaljevanje in je rajši ;Težko je bilo zaključiti moje zadnje olimpijske igre na tak način. Bil sem v dobri koži, a že na štartu sem imel občutek, da je zračnica nekoliko mehka na otip. Dejal sem si, da je to najbrž le plod moje domišljije///A MP///rdquo;, a se je izkazalo, da je imel Francoz prav, saj mu je pnevmatika počasi, a vztrajno spuščala in ga upočasnjevala, dokler ni popolnoma spustila, z njo pa tudi motivacija dvakratnega olimpijskega prvaka po nadaljevanju.

Značke: Gorsko, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ