Jasper Stuyven dobil uvod v klasike

Jasper Stuyven dobil uvod v klasike
29.02.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Pa se je začelo. Vsaj delček tistega, kar bomo gledali aprila smo videli na dirki Omloop Het Nieuwsblad. Zmagal je Jasper Stuyven.

Po uvodnih etapnih dirkah in nekaterih enodnevnih dirkah je zdaj čas za nekakšen uvod v tiste prave enodnevne klasike, ki vrhunec doživijo aprila. Zadnji vikend v februarja pa predstavlja nekakšno pravo napoved tistih največjih klasik. Danes so se kolesarji spopadli na dirki Omloop Het Nieuwsblad. Dirka je dolga dvesto kilometrov, spominja pa na krajšo različico znamenite dirke po Flandriji.

Tudi nekateri vzponi so isti. Med drugim znameniti Muur, pa Bosberg, ki sta na tej dirki na sporedu kot zadnja dva klanca pred ciljem. Na startu so manjkali le redki mojstri za podobne preizkušnje. Med njimi Peter Sagan, ki se šele vrača z višinskih priprav in oboleli Mathieu Van der Poel. Na startu sta bila tudi Luka Pibernik in Grega Bole. Ghent je gostil start, cilj pa Ninove.

Dodatno težavo sta predstavljala dež in veter. Takoj po startu je prišlo do pobega dneva. Skupino v ospredju so sestavljali Senne Leysen (Alpecin-Fenix), Mathijs Paasschens (Bingoal - Wallonie Bruxelles), Lluís Mas (Movistar), Manuele Boaro (Astana) in Matteo Jorgensen (Movistar). Peterica si je privozila skoraj osem minut prednosti.

Šele potem so se v lov podali kolesarji moštva CCC, ki so veliko stavili na Van Avermaeta in Trentina. Potem pa je na tlakovanem odseku Huisepontweb prišlo do hude selekcije. Po polovici dirkanja je prišlo do nove spremembe zaradi čakanja na prečkanje železniške proge, po kateri je ravno pripeljal vlak. Kmalu zatem pa nov napad in spet je prišlo do večje selekcije.

70 kilometrov pred ciljem so bili v ospredju Frederik Frison (Lotto-Soudal), Jonas Rutsch (EF Education First), Soren Kragh Andersen (Sunweb), Tim Declercq (Deceuninck-Quick-Step), Jasper Stuyven (Trek Segafredo), Yves Lampaert (Deceuninck Quick Step), Matteo Trentin (CCC) in Mike Teunissen (Jumbo-Visma). Kmalu je ta skupina imela več kot dve minuti prednosti in takrat je postalo jasno, da bodo ubežniki med sabo obračunali za zmago.

Na znameniti Muur Geraardsbergen so prišli s skoraj dvema minutama prednosti pred glavnino in tam je takoj napadel Declercq. Potem pa je sledil protinapad in v ospredju so ostali samo še Stuyven, Lampaert in Kragh Andersen. Čez Bosberg so se držali skupaj in tudi potem so složno sodelovali, saj se jim je približeval nevarni Trentin. Dva kilometra pred ciljem je napadel Lampaert in sledil mu je lahko le Stuyven.

V sprintu sta obračunala za zmago. Stuyven je bil pred sprintom na prvem mestu, tako da ga je začel v ospredju. A bil je tudi najmočnejši. Veselil se je zmage, nove tudi za letos odlični Trek Segafredo. Drugi je bil Lampaert, tretji pa Andersen. Četrti je bil Trentin, eti pa Decelercq, ki je dobil boj skupine 15 kolesarjev. Pibernik in Bole sta odstopila.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ