Jay Vine in Loes Adegeest sta nova svetovna prvaka v e-kolesarstvu

Jay Vine in Loes Adegeest sta nova svetovna prvaka v e-kolesarstvu
28.02.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Zwift

Na Zwiftu je minuli konec tedna potekalo svetovno prvenstvo v e-kolesarstvu, ki je žal minilo brez slovenske udeležbe. Mavričnih majic sta se razveselila Avstralec Jay Vine in Nizozemka Loes Adegeest.

Svetovno prvenstvo v e-kolesarstvu je letos potekalo na platformi Zwift, v mapi New York, uradni opremljevalec svetovnega prvenstva, ki je potekalo pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze (UCI) pa je bil Wahoo.

Zasedba na štartu je bila zelo močna, v minulem letu je virtualno dirkanje še pridobilo na priljubljenosti, zato je bilo do kvot za nastop na SP težko priti, žal je to spoznala tudi Slovenija, ki letos še ni imela svojega predstavnika ali predstavnice. Predvsem zaradi dobrih predstav Laure Šimenc upamo, da se bo to do naslednje sezone spremenilo.

V ženski konkurenci je bila prva favoritinja branilka naslova Ashleigh Moolman-Pasio, ki pa se je borila z močnimi reprezentancami ZDA, VB, Švedske, Danske in še nekaterimi drugimi kolesarkami. Kazalo je, da je odločilni napad uspel Katheryn Curi (ZDA), a je bila ujeta na začetku zadnjega vzpona na New York QOM 2,1 kilometra pred ciljem. Pospešila je Moolman – Pasiova in skupino razredčila na vsega štiri kolesarke.

Taktika se je obrestovala Loes Adegeest (NIZ), ki je hranila pomoč peresa vse do konca in jo izkoristila v zadnjih 200 metrih, kar ji je dalo dovolj prednosti, da je slavila v šprintu: »To je več kot sanjsko! Vedela sem, da moram zadnjo pomoč hraniti za šprint, če želim v njem tudi zmagati. Ko je Ashleigh svojo pomoč izkoristila že na začetku vzpona, sem vedela, da imam možnosti.« Na drugem mestu je končala Cecilia Hansen (ŠVE), tretja je bila Zoe Langham (VB).

Vine izkoristil dragocene izkušnje z Zwifta

Takoj po koncu ženske dirke se je začela še moška preizkušnja za naslov svetovnega prvaka. Že 15 kilometrov do cilja se je v ospredju izoblikovala močna skupina, a je finalist Zwiftove akademije 2020 Sam Hill v glavnini narekoval tempo za Avstralijo in poskrbel, da je prednost ostala manjša od 20 sekund.

Ubežnike so ujeli manj kot 500 metrov do cilja, ko je mimo priletela glavnina. Jason Osborne, ki je branil naslov prvaka, je odlično izkoristil svojo aero pomoč in je bil na dobri poti k ubranitvi mavrične majice, a je nato Jay Vine, ki je dobil Zwiftovo akademijo v lanski sezoni, imel dovolj moči za zmago v šprintu. Drugo mesto je pripadlo njegovemu rojaku Freddyu Ovettu, na tretjem mestu je končal Osborne.

Tako Jay Vine kot Loes Adegeest bosta prejela mavrični majici v fizični obliki in posebni mavrični majici na Zwiftu, ki ju bosta lahko ekskluzivno nosila do naslednjega svetovnega prvenstva v začetku leta 2023.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ