Je kolo Yerka res popolnoma varno pred krajo?

Je kolo Yerka res popolnoma varno pred krajo?
10.09.2014 AVTOR: Matej Zalar
Kolesarjenje v mestnih središčih je iz leta v leto bolj popularno, a hkrati narašča tudi število ukradenih koles. Yerka Project ponuja novo, celostno rešitev.
Strah pred krajo je ena izmed glavnih ovir za večino kolesarjev, ki uporabljajo kolo kot sredstvo prevoza po mestnih središčih. Tega problema se zavedajo tudi proizvajalci, v zadnjem času so na trg prišle nove rešitve, kot so FoldyLock, SaddleLock in PedalLock, pri Yerki pa so šli še korak dlje.

Gre za projekt treh študentov iz Čila, ki so oblikovali kolo, ki se zaklene kar s pomočjo okvira. Spodnja cev okvira se razstavi in na ta način omogoči, da jo namestimo okrog trdnega predmeta, na primer drevesa ali ulične svetilke, sedež s sedežno oporo pa se nato pritrdi na prosti del okvira in  zaključuje krog, ki opravlja funkcijo ključavnice. 

Ne gre toliko za to, da omenjenega sistema tatovi ne bi znali odpreti, vendar bi pri nasilnem odklepanju tako poškodovali sestavni del kolesa - okvir, da bi le to postalo neuporabno, kraja pa se ne bi več izplačala, saj kolo ne bi bilo več vozno. Prav zaradi tovrstnega konepta je Yerka Project zelo zanimiva ideja, ki je hkrati tudi zelo uporabna, saj celoten proces zaklepanja traja dobrih 20 sekund, podobno kot pri običajnih ključavnicah. 

Kolo je zaenkrat predstavljeno le kot prototip, ni še znano, če bo sploh kdaj doseglo prodajne police in kakšna bo cena, ker študenti še vedno iščejo pomoč od zunaj in ljudi, ki bi bili pripravljeni pri projektu sodelovati. Kolo Yerka ima še vedno nekaj pomanjkljivosti, npr. kako kolo odkleniti, če smo izgubili ključ, kako so zavarovani obročniki in predvsem, če je kolo še vedno dovolj trdno zaradi snemljive spodnje cevi okvira.

Vseeno pa je kolo Yerka zelo zanimivo, več o njegovem delovanju pa si lahko ogledate v priloženem videoposnetku. 
 
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ