JE POLET IZGUBIL KOMPAS?

JE POLET IZGUBIL KOMPAS?
29.09.2006 AVTOR: Matej Zalar
Minuli teden me je močno ziritirala 37. številka Poleta. Omenjen medij sicer zelo cenim, saj ne poznam primerljivo kakovostne revije, v kateri bi imel na fantastičen način zajete najrazličnejše teme, od potopisov, do športa, avtomobilizma, rekreacije, zdr
Že sam pogled na naslovnico me je ujezil, četudi to ni najpomembneje. Na naslovnici raje vidim golo žensko, če je to moški, se razburjam kvečjemu v hecu. Pa vendar, današnja naslovnica mi je delovala, oprostite, ogabno. V redu, Bojan ni nič kriv zaradi svojega izgleda (razen da verjetno pridno telovadi), huje je, da se dejansko hoče fotografirat v tako bedasti pozi. Najbolj žalostno je, da v uredništvu očitno nimajo dovolj selektivnega filtra, da bi izbrali samo primerne fotografije.

Srž moje tečnobe pa tiči v članku Moška plastika, ki je, zanimivo, objavljen v rubriki "Življenje je lepo". Govori o plastičnih operacijah, liposukciji, liftingu, vsadkih in podobnih neumnostih sodobnega sveta. Plastične operacije so, ne samo po mojem, ampak po mnenju različnih strokovnjakov (ne seveda tistih, ki se z omenjeno obrtjo ukvarjajo), ena od večjih zablod sodobnega sveta.

Maja Prijatelj se loti teme brez vsake vrednostne sodbe. Na kratko povzame dr. Planinška, ki rahlo pokritizira narek družbe pri ustvarjanju lepotnih idealov (kar njemu seveda finančno zelo ustreza). Potem se že veselo loti opisov liposukcije in ostalih variant izboljšave "grdih" teles.

Kje so tu vrednote magazina Polet?

Mislil sem, da je vizija revije vzpodbujati rekreacijo, zdravo prehrano, intelektualno udejstvovanje (namesto gledanja v špegu). A tu pogori na celi črti, kajti članek je predvsem dober opis lahke rešitve problema za lenuhe z nekaj tolarji pod palcem. Maja Prijatelj ni razložila, da je vse to ena velika neumnost in da bo za vse bolje, če se podajo na tek v naravo, skok v bazen, ali morda obisk fitnes centra.

"Prišli ste po fička. Mi vam ponujamo mercedes," je kar odebeljeno zapisan citat dr. Fabjana, katerega razlage niti približno ne razumem. Oni baje spreminjajo kvaliteto življenja. Kako ? S pumpanjem sala iz debelega vampa ? Kje je tu sprememba življenja ? Jaz to razumem kot: "Žri klobase, sedi pred televizorjem in hodi na liposukcijo!"

Ne bom razglabljal o učinkih sodobnih lepotnih idealov, a dejstvo je, da se z lepotnimi operacijami samopodoba posameznika še bolj krha. Jasno, eni so že po naravi "lepi", drugi pridno garajo, tretji si lahko privoščijo drago lepotno operacijo. Nekaj kao grdih revežev pa ostane zagrenjenih in nesrečnih. In vaša revija je s člankom Maje Prijatelj in nerodnim urednikovanjem postala podpornik te sodobne zablode.

Kaj pa sem v Poletu bral morda tri tedne nazaj?

Žal se ne spomnim niti kdo je napisal članek o dopingu med rekreativci. Tudi se ne spomnim, ali je morda vrednostno komentiral napisano. Pa saj je vseeno.

Ta članek je bil namreč predvsem izjemno koristen priročnik za vsakogar, ki hoče izboljšat določen segment svoje športne pripravljenosti. Tisti, ki se ne dopingiramo, namreč takih člankov niti ne rabimo! Kdor pa je pripravljen krhati svoje zdravje za nekaj boljši čas na maratonu, zdaj nekaj ve o različnih preparatih. Kje se jih dobi, pa z malo iznajdljivosti itak slišiš na vsakem vogalu.

Žal je znanje, pridobljeno iz tega članka, polovično, zato je uporaba prepovedanih pripomočkov še toliko bolj nevarna.

Moj namen ni bil razglabljati o upravičenosti estetske kirurgije, ker bi bila za to potrebna širša razprava različnih strokovnjakov. Konec koncev kot posamezniki, oziroma majhna skupina z določenimi vrednotami, težko spremenimo svet. Kot bralci sicer uspešnega tednika pa lahko opozorimo na (zdaj bi že lahko rekel ponavljajoče) kikse. Kajti revija na tak način izgublja svojo kredibilnost pozitivno usmerjenega medija, kar je velika škoda za naš mali prostor.

CHEF

Debata na forumu
 
Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ