Je v primeru Armstrong prišlo do podkupovanja? (video)

Je v primeru Armstrong prišlo do podkupovanja? (video)
31.08.2012 AVTOR: D. Z.
Dolgoletni komentator Phil Liggett je za spletno stran http://www.ballz.co spregovoril o primeru Armstrong in namignil, da je Ameriška protidopinška agencija do pričin podatkov prihajala s pomočjo podkupovanja.
Phil Liggett skupaj s Paulom Sherwenom tvori kolesarskemu svetu znamenit par pri komentiranju največjih kolesarskih dirk. Letos je 69-letni Liggett komentiral že 40. Tour de France. Spremljal je tudi vseh sedem zmag Lancea Armstronga in nobena skrivnost ni, da je z Armstrongom postal tudi dober prijatelj. Liggett je poudaril, da ima USADA za to početje zagotovo določen razlog, ki pa ni ta, kot so ga navedli, in sicer, da hočejo "očistiti" šport.

"V ozadju je politika. Imajo razlog, zakaj to počnejo. In to ni, da bi očistili kolesarstvo. Obstaja še en razlog, ki pa ga nočejo razkriti. Imajo prikrite namene in niso pošteni," je dejal Liggett, ki je poudaril, da je Armstrong prestal ogromno število kontrol: "Vedno pridemo do vprašanja, zakaj USADA to sploh počne? Dokazano je, da je Armstrong zmagoval v obdobju, ko je bil doping zelo razvit. Pravijo, da je na dovoljen način nemogoče dobiti sedem Tourov. Mnogi celo pravijo, da čist ne moreš dobiti niti enega Toura. S tem se ne strinjam, vendar to ljudje govorijo. In, ker se Armstrong noče več boriti, zdaj pravijo, da je kriv in da se umika, preden mu povsem uničijo ugled in preden t. i. priče povejo svoje."

Liggett je še poudaril, da sta vsaj dve priči povsem nekredibilni, saj sta za svoje potrebe že lagali pred sodiščem. Obenem je še poudaril, da lahko tudi sam najde deset ljudi, ki bodo dejali, da nekdo ni pošten. "V Boulderju sem spoznal človeka, ki je delal za Armstronga. Dejal je, da so ga pred dvema letoma obiskali agenti iz določene agencije. Rekli so mu, 'če nam boš povedal, da je Lance Armstrong jemal eritropoietin, ti zagotavljamo, da ti v življenju ne bo manjkalo denarja.' Z besedami, ki jih tukaj ne smem povedati, jim je povedal, kam si lahko to ponudbo vtaknejo. Odgovorili so, da se očitno pogovarjajo z napačnim človekom," je še povedal Liggett.

"Verjamem, da vsem tem desetim pričam, ki so priznale, da so Armstronga videli jemati prepovedana sredstva ali pa jih prodajati, ali plačali ali pa so jim ponudili dober dogovor, kot je, da jih zaradi dopinga ne bodo preganjali. Ker pa se je ta postopek tako dolgo vlekel, jih je večina že končala kariere. Tako bom rekel. To je umazan posel."

Sicer pa identitete prič (še) niso znane. Jasno je, da sta med njimi Tyler Hamilton in Floyd Landis, govori pa se o številnih kolesarjih, ki so še aktivni in ki so bili v preteklosti Armstrongovi klubski kolegi. Usada naj bi zdaj urejala dokumentacijo in dokaze, tako da bo primer predala Svetovni protidopinški agenciji in Mednarodni kolesarski zvezi. Do tega naj bi prišlo v roku enega meseca. Poleg tega naj bi imeli tako Wada kot Uci priložnost, da, če se z odločitvijo Usade ne strinjata, primer predata Mednarodnemu športnemu razsodišču.

V nadaljevanju, v priloženem posnetku, si lahko v celot ogledate pogovor s Philom Liggettom. Pogovor je potekal v angleščini.vir: www.ballz.co
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ