John Degenkolb junak najdaljše klasike, Bole v prvi skupini

John Degenkolb junak najdaljše klasike, Bole v prvi skupini
22.03.2015 AVTOR: D. Z.
John Degenkolb je dobil Pomladansko klasiko, dirko Milano-Sanremo, ki velja za nekakšen uvod v enodnevne klasike. Grega Bole 16.

Dirka po Tajvanu
Začela se je etapna dirka prve kategorije po Tajvanu. Na njej nastopata tudi Jure Kocjan in Aldo Ino Ilešič. Prva etapa se je končala s sprintom glavnine. Dobil ga je Wouter Wipper, sicer član moštva Drapac. Prva etapa je bila dolga vsega dobrih 50 kilometrov in po dobri uri dirkanja je Wipperta še najbolj ogrožal Aldo Ino Ilešič. Član avstrijskega Vorarlberga je tako zasedel drugo mesto. Tretji je bil Korejec Keon Woo Park. Jure Kocjan je v tem sprintu zasedel 12. mesto.

Na startu najdaljše enodnevne klasike v sezoni od Milana do Sanrema so bili številni zvezdniki. Tudi šest kolesarjev, ki so to dirko že dobili. Zmago je branil Alexander Kristoff. S karavano sta se na 293 km dolgo pot podala tudi Grega Bole (CCC Sprandi) in Borut Božič (Astana). Tudi letos je kolesarje oviral dež, prav nič jim niso prizanesle niti nizke temperature.

Kmalu po startu so se v pobeg podali Jan Barta (Bora-Argon 18), Sebastian Molano (Colombia), Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo) Andrea Peron (Novo Nordisk), Stefano Pirazzi (CSF Bardiani), Adrian Kurek (CCC Sprandi Polkowice), Matteo Bono (Lampre-Merida), Serge Pauwels (MTN-Qhubeka), Julien Berard (Ag2r-La Mondiale), Tiziano Dall'Antonia (Androni Giocattoli) in Marco Frapporti (Androni Giocattoli). Privozili so si več kot deset minut prednosti. V glavnini so bili zelo aktivni kolesarji Katjuše in Treka.

Ti so poskrbeli, da se je ta razlika do vrha vzpona na Turchino zmanjšala za polovico. Prenehalo je deževati in posledično so se osušile tudi ceste. 50 km pred ciljem je v ospredju napadel Matteo Bono, medtem ko so se v lov za ubežniki podali tudi člani Skya. Na vzponu na Cipresso – predzadnji vzpon na dirki – je bil ritem izjemen in številni sprinterji so se znašli v težavah. Tudi lanski zmagovalec Kristoff, Cavendish, Bouhanni in Greipel. Vendar so nekateri uspeli ujeti priključek.

Na ravnini do zadnjega vzpona na Poggio sta napadla Daniel Oss in Geraint Thomas in si privozila pol minute prednosti. Do cilja je bilo še 15 kilometrov. Ob vznožju Poggia pa je bila ta razlika samo še 17 sekund. Na strmejšem odseku je Thomas nadaljeval v samostojnem pobegu, v zasledovalni skupini pa je ritem narekoval Luca Paolini, ki je pomagal Kristoffu. Manj kot kilometer pred vrhom klanca je napad sprožil Philippe Gilbert, kmalu zatem pa še njegov klubski kolega pri BMC Greg Van Avermaet, ki je ujel Thomasa in z napadom nadaljeval v spustu.

Skupina je bila sicer raztegnjena, a vseeno so bili v njej številni sprinterji. Obetal se je izjemen zaključek. V spustu pa je potem Gilbert padel in pri zdrsu so zaradi njega padli še nekdanji zmagovalec Gerald Ciolek, Zdenek Štybar in svetovni prvak Mihcal Kwiatkowski. V ospredju je vztrajala skupina okrog 30 kolesarjev, v kateri je bil tudi Grega Bole. Ritem pa je spet narekoval Luca Paolini. A Italijan je Alexandra Kristoffa pustil samega nekoliko prezgodaj.

Norvežan v dresu Katjuše je vseeno pokazal izjemno moč in na trenutke se je zdelo, da bi mu lahko vseeno uspelo. Iz zavetrja pa ga je uspel prehiteti John Degenkolb. Nemec, sicer član Giant Alpexina, se je veselil prestižne zmage. Kristoff je uspel izvleči drugo mesto, Michael Matthews pa je bil tretji. Peter Sagan je dirko končal na četrtem mestu. »Dirka je bila zares naporna. To je lepa zmaga. Ta dirka mi res ustreza, je popolna zame in zdaj je moja, « je bil presrečen John Degenkolb:

»Ekipa mi je odlično pomagala vse do Poggia. Na spustu sem bil vseskozi v ospredju, v sprintu pa sem preprosto dal vse od sebe. « Poraženi Kristoff se je za pomoč zahvalil Paoliniju: »Na žalost me je Degenkolb prehitel na ciljni ravnini, ki je potekala v rahel vzpon. Tistih zadnji 50 metrov. Zdelo se je, da jih ne bo nikoli konec. « Grega Bole je dirko končal v prvi skupini in zasedel 16. mesto. Borut Božič je s tremi minutami zaostanka dirko končal na 58. mestu.

Milano-Sanremo, rezultati

1. John Degenkolb (Nem) Team Giant - Alpecin 6:46:16
2. Alexander Kristoff (Nor) Team Katjuša
3. Michael Matthews (Avs) Orica Greenedge
4. Peter Sagan (Svk) Tinkoff Saxo
5. Niccolo' Bonifazio (Ita) Lampre - Merida
6. Nacer Bouhanni (Fra) Cofidis, Solutions Credits
7. Fabian Cancellara (Švi) Trek Factory Racing
8. Davide Cimolai (Ita) Lampre - Merida
9. Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal
10. Edvald Boasson Hagen (Nor) MTN - Qhubeka
11. Jurgen Roelandts (Bel) Lotto Soudal
12. Matti Breschel (Dan) Tinkoff Saxo
13. Ben Swift (VB) Team Sky
14. Sebastian Langeveld (Niz) Team Cannondale - Garmin
15. Tim Wellens (Bel) Lotto Soudal
16. Grega Bole (Slo) Ccc Sprandi Polkowice
17. Paul Martens (Nem) Team Lotto NL - Jumbo
18. Sonny Colbrelli (Ita) Bardiani CSF
19. Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
20. Aleja Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team
58. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team 3:00

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ