Jonas Vingegaard: Imamo načrt

Jonas Vingegaard: Imamo načrt
11.07.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Vodilni Jonas Vingegaard se pripravlja na nadaljevanje dirke po Franciji. Prepričan je, da mu vzponi v Alpah bolj ustrezajo kot trasa, ki jo je karavana premagovala v prvem delu Toura. Tu je intervju.

Kako bi ocenili prvi del Toura?
Rekel bi, da je za mano dober prvi teden. Pričakoval sem, da bom zaostajal, tako da je celo bolje, če sem v vodstvu. Za mano je nekaj zares dobrih etap in menim, da moje etape šele prihajajo.

Bi bili pred začetkom zadovoljni s tem položajem, v katerem ste?
Seveda. Kot sem že omenil, smo pričakovali, da bom izgubil nekaj časa. Sem pa vodilni. Čeprav 17 sekund ni veliko, je boljše, kot če bi zaostajal za pol minute.

Vedno pravite, da ste boljši v zadnjem tednu, a tokrat ste leteli od začetka. Kako si to razlagate?
Sem dobro pripravljen. Poleg tega sem vedel, da moram biti dober od starta. Zdaj sem v dobri formi in pripravljen sem na boj.

Kaj menite o boju s Tadejem Pogačarjem?
Mislim, da je to lep dvoboj. Ne vem, kako to povedati. Lepo je, da se vsak dan boriva. Enkrat sem jaz boljši, drugič je on. To bo zanimiv boj vse do Pariza.

Ob govoru o vajinem dvoboju se vam je prikradel nasmeh na usta. Je težko, ampak, vam je tudi v veselje?
Seveda. Zagotovo. Lahko bi rekli, da je tretji zdaj zaostaja že za 2:40, tako da so razlike že velike. Zato meni, da če enega izmed naju ne bi bilo, potem ta Tour ne bi bil tako zelo zanimiv za spremljanje.

Kdo je favorit?
To pa je težko vprašanje. Ne morem reči, kdo to je. Sva kar oba.

Kaj se pri vas spremeni s prihajajočimi Alpami v primerjavi s tem, kar je že za vami?
Mislim, da je največja razlika utrujenost. V prvem tednu se ta še ne pozna. Od zdaj naprej pa se bo povečevala. Še posebej zaradi etap, ki so pred nami, saj so zelo težke. Veliko je vzponov, etape so dolge. Vse to bo naredilo veliko razliko.

Zakaj menite, da vam prihajajoče etape bolj ustrezajo?
V nekaterih etapah bo več daljši vzponov, ves dan pa se bomo ali vzpenjali ali spuščali, tako da ne bo šlo zgolj za ciljni klanec. Do zdaj je bila samo peta etapa čez Marie Blanque taka, da se je utrujenost nabirala skozi kilometre in vzpone. To so dnevi, ki mi najbolj ustrezajo in v naslednjih dveh tednih je takih dni celo več. Zato se že veselim naslednjega tedna.

Kaj to pomeni z vidika načina dirkanja, če razmišljate v smeri, da prihaja vaš teren?
Trdno verjamemo v to, kaj lahko tam naredimo. Verjamemo, da lahko še enkrat dobimo Tour in vsekakor bomo naredili vse, da nam to uspe.

Lani tega ne bi povedali tako samozavestno. Kako je ob prvem prostem dnevu reči, verjamemo, da lahko dobimo Tour?
To je odlično. Lepo je, če v to verjameš. Tudi lani smo verjeli v to, vendar pa je letos drugače. Vedeli smo, da bo v boju za zmago po vsej verjetnosti šlo za dvoboj med mano in Tadejem. Zdaj upamo, a obenem tudi verjamemo v moje sposobnosti. Verjamemo, da nam lahko uspe.

V prvi gorski etapi ste bili boljši od Pogačarja, potem pa je bil on v naslednjih dveh zahtevnih etapah boljši. Vas to skrbi, glede na to, kako dobri ste bili še na dirki po Dofineji? Morda čutite, da vaša forma pada?
Ne. Mislim, da forma ne pada. Številke govorijo o tem, da gre forma samo v eno smer - da se izboljšuje. Poleg tega je tudi on na vrhunski ravni. Mi moramo samo verjeti v moje sposobnosti in verjeti, da lahko pridobimo še nekaj časa.

Imate že načrt, kako ga zlomiti?
Da. Naredili smo načrt tudi za to.

Nam ga razkrijete?
Ne bom vam povedal. To boste morali videti.


Kako je dejstvo, da ste lani dobili Tour spremenilo vaš način dirkanja na letošnji dirki po Franciji?
Predvsem gre za spremembo razmišljanja na startu. Lani sem tudi startal z mislijo, da lahko zmagam, letos pa sem v to še bolj prepričan. Ne gre za to, da zdaj v to bolj verjamem kot sem lani, saj sem tudi lani verjel. Ampak, spremenil se je ta odnos ostalih do mene. Mediji verjamejo, da lahko zmagava ali jaz ali Pogačar. Lani so vsi menili, da bo to boj med Pogačarjem in Rogličem, name pa so nekako pozabili. Letos vsekakor ni tako.

Zdaj ste že na startih etap zelo zaposleni. Kako se počutite ob takem medijskem pritisku?
To je del igre. Čutim, da se tega navadiš. O tem niti ne razmišljam.

Občutite razliko v tem, da ste aktualni zmagovalec dirke po Franciji?
Odkrito, ne vem. Mislim, da ne. Mislim, da sem ohranil lanski pristop. V pripravah na Tour sem poskušal narediti vse, kar sem lahko, da bi dosegel najboljšo možno formo. Med dirko pa poskušam vse narediti prav, ne pa razmišljati o tem, kaj si bodo drugi mislili ali kakšne zgodbe bodo pripravljali. Poskušam se osredotočiti na svoje dirkanje in verjeti vase.

Kako čutite podporo ekipe?
Mislim, da imam ob sebi najmočnejšo ekipo na Touru. Mislim, da so fantje res neverjetno dirkali. Tako, kot so vozili v gorskih etapah in me tudi branili je dokaz, da imam ob sebi najboljšo ekipo na Touru.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ