Jonas Vingegaard: Seveda bi bil vesel, če bi Primož dobil Tour

Jonas Vingegaard: Seveda bi bil vesel, če bi Primož dobil Tour
03.12.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Jonas Vingegaard je v intervjuju za FloBikes govoril o pritisku, ki se ga je navadil prenašati, pa tudi o Tadeju Pogačarju in temu, da Primožu Roglič privošči zmago na Touru.

"Lahko se marsikaj zgodi in lahko si vesel, če Tour preživiš brez padcev. Sam sem ga prevozil dvakrat, pa sem tudi trikrat ali štirikrat padel. Prej ali slej boš padel, potem pa je odvisno samo, kako se boš pobral."

"Res smo se dobro pripravili in bil sem v najboljši formi do zdaj," je o letošnjem Touru dejal Jonas Vingegaard. Navedel je tudi razloge, zakaj meni, da v preteklost in bil tako uspešen: "Vedno sem vedel, kako dober sem na treningu in to sem želel pokazati na dirkah. To zame ni bilo najboljše. Zdaj ne razmišljam več o tem. Nekaj se je spremenilo in zdaj nisem več tako živčen."

Vingegaard je priznal, da je na letošnjem Touru prvič spoznal, da se lahko kosa s Tadejem Pogačarjem v etapi do La Planche des Belles Fillesa. Tam ga je Pogačar v boju za zmago sicer premagal, a to je bil zelo strm zaključek, ki Vingegaard ni preveč ustrezal: "Menil sem, da bolj ustreza Tadeju, obenem pa sem občutil, da tisti dan ni bil močnejši kot jaz. Tam sem pridobil samozavest pred daljšimi klanci." Na koncu mu je uspelo priti do izjemne zmage. Prestižne. Na največji dirki.

Opozoril je, da moraš imeti za kaj takega tudi ogromno sreče: "Že pred Tourom sem menil, da imam dobre možnosti, saj sem vedel, da sem v fantastični formi. Seveda je težko. Lahko se marsikaj zgodi in lahko si vesel, če Tour preživiš brez padcev. Sam sem ga prevozil dvakrat, pa sem tudi trikrat ali štirikrat padel. Prej ali slej boš padel, potem pa je odvisno samo, kako se boš pobral. Če pa je prehudo, potem ne moreš nadaljevati. Težko je. Vse etape. Ves ta pritisk. Medijska pozornost je veliko večja, kot na vseh ostalih dirkah. Resnično si pod pritiskom."

"Seveda bi bil vesel, če bi tudi Primož dobil Tour. Imel je ogromno nesreče na tej dirki. Škoda zanj. Prav zato je morda boljše, če imaš dva kapetana na dirki. Videli smo, kaj se je zgodilo v etapi na Granon."

Letos se je očitno navadil, kako prenašati pritisk, ki ga prinašajo mediji, dirke, pomembnost preizkušnje. Zdaj je tega še več, saj je aktualni zmagovalec Toura: "Nič se ni spremenilo zame. Živim v majhnem mestu in zame se ni nič spremenilo. Tam je vse kot običajno. Seveda, če kam grem, potem je drugače. Ampak, v domačih krajih ni nič drugače kot prej. Seveda čutim pritisk pred naslednjo sezono, ampak, kot sem dejal, ne gre za zunanji pritisk, bolj za pritisk, ki si ga sam ustvarjam. S tem sem imel težave, vendar jih nimam več."

Vingegaard je v intervjuju izrazil tudi občudovanje nad sposobnostmi Tadeja Pogačarja: "Resnično je super dober na vseh terenih, pri vsem, kar počne. Dober je v sprintih, na vzponih in v vožnjah na čas. Celo na tlakovcih. Vse lahko naredi." Predvsem pa je govoril tudi o Primožu Rogliču. Letošnjega Toura sta se lotila v vlogi kapetanov pri Jumbo Vismi:

"Bila sva enakovredna liderja. Že lani smo vedeli, da želimo na Tour oditi z dvema kapetanoma. S Primožem sva bila enakovredna kapetana. Nihče ni bil nad drugim. To se je odlično izšlo." Seveda najbolje za Vingegaarda, medtem ko je Roglič Tour zaradi poškodbe predčasno končal, potem ko je odigral ključno vlogo v odločilni etapi do Granona.

"Seveda bi bil vesel, če bi tudi Primož dobil Tour. Imel je ogromno nesreče na tej dirki. Škoda zanj. Prav zato je morda boljše, če imaš dva kapetana na dirki. Videli smo, kaj se je zgodilo v etapi na Granon. Odlično sva sodelovala.” Vingegaard se je spomnil tudi njegovih kolesarskih začetkov. Niso bili tako lahko, še zdaleč pa ne uspešni:

"Leta 2007 ali 2008 se je dirka po Danski začela v mojem domačem mestu. Oče me je odpeljal tja in tam so imeli trenažerje. Organizirali so tekmovanje in mi rekli, da sem zelo dober. Ampak, menim, da nisem bil. So si le želeli pridobiti nove člane. A zame je to delovalo in tako sem začel. Nikoli nisem bil najboljši. Ravno nasprotno. V mladih letih sem bil dolgo, ne bom rekel najslabši, a vsekakor bližje njim kot najboljšim. Vedno sem se moral boriti, da sem ostal blizu. To mi zdaj pomaga, da se še bolj trudim, če želim kaj doseči."

"V mladih letih sem bil dolgo, ne bom rekel najslabši, a vsekakor bližje njim kot najboljšim. Vedno sem se moral boriti, da sem ostal blizu. To mi zdaj pomaga, da se še bolj trudim, če želim kaj doseči."

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ