Julian Alaphilippe blesti še v ZDA, Peter Sagan izjemen na vzponu

Julian Alaphilippe blesti še v ZDA, Peter Sagan izjemen na vzponu
17.05.2015 AVTOR: D. Z.
Julian Alaphilippe je dobil najtežjo etapo na dirki po Kaliforniji in je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Jani Brajkovič izgubil več kot tri minute.

Na dirki po Kaliforniji je za kolesarji že sedma, predzadnja etapa. Ta je bila tudi najtežja. Kolesarji so morali premagati nekaj manj kot 130 kilometrov. Etapa se je začela v Ontariu, končala pa na Mount Baldyju. Po zmagi v kronometru je vodstvo v skupnem seštevku branil Peter Sagan, ki je napovedal, da jo bo poskušal ubraniti tudi na najzahtevnejši preizkušnji. In Sagan je dokazal, da se lahko dobro pelje tudi na zahtevnih vzponih, če le ima interes.

Na zaključnem vzponu je blestel mladi Julian Alaphilippe. Kolesar Etixx Quick Stepa je po odličnem dirkanju na belgijskih klasikah očitno ohranil odlično pripravljenost. Na zadnjem vzponu je napadel in tudi najstrmejše odseke premagal z rahlo prednostjo. Še najbolj ga je ogrožal Sergio Henao. Kolesar Skya se mu je približal na deset sekund. Sledil je Alaphilippov boj na daljavo s Saganom. Slovak je imel v skupnem seštevku 45 sekund naskoka.

Jasno je bilo, da bo Alaphilippe dobil kraljevsko etapi, a boril se je do cilja in šele po prečkanju ciljne črte dvignil roke. Začelo se je merjenje zaostankov. Za njim je na cilj prišel Henao, sledili so še Boswell, Dombrowski in Zoidl. Peter Sagan je zasedel šesto mesto, zaostal pa je za 47 sekund in se na cilju povsem izčrpan zgrudil na tla. Vodstvo v skupnem seštevku je izgubil zgolj za dve sekundi. Vodi namreč Alaphilippe, drugi je zdaj Sagan. Tretji je Henao, ki dan pred koncem zaostaja za dobre pol minute. Dombrowski na četrtem mestu zaostaja že za minuto in deset sekund.

Slovencev ni bilo v ospredju. Jani Brajkovič je z zaostankom treh minut in 50 sekund zasedel 23. mesto. Potem, ko je več kot minuto izgubil že na dobrih deset km dolgem kronometru, je zdaj 20. v skupnem seštevku. Zaostaja za štiri minute in 44 sekund. Dirka ekstra kategorije se bo končala z etapo s startom in ciljem v Los Angelesu. Ta bo dolga vsega dobrih sto kilometrov. Namenjena bo sprinterjem, tako da bo Mark Cavendish glavni favorit za zmago. A Peter Sagan bo imel poseben motiv. S pomočjo bonifikacijskih sekund bi lahko prišel tudi do končne zmage.

Značke: Cestno
Komentarji
shawlee 17.05.2015 08:27

sagan bolsi od brajkota na vzponu......?????????????joj

maregol 17.05.2015 09:30
@shawlee:

sagan bolsi od brajkota na vzponu......?????????????joj

Sam se spomnim, ko je pred leti govoril, da ma višji VO2max od zmagovalcev Toura.

Wersuvius 17.05.2015 09:33

Sem gledal konec etape. Izjemno zanimivo s težkim vzponom. Sagan je pa prekosil samega sebe, kar se je videlo v ciju, ko je rabil kar nekaj časa da je prišel k sebi. Res vrhunska predstava in še vedno lahko zmaga dirko.

 

Za Janija mi je pa zelo škoda. Vedno sem ga rad spremljal, ampak je padel v formi za cel rang kakovosti... Včeraj je spustil že na začetku vzpona... Res mi je hudo za njega, ker je znal kazat vrhunske predstave (Daphne, Tour in mnogo ostalih). Me pa vseseli, da bo vrjetno nastopal na Dirki po Sloveniji. Upam da malo popravi formo in bo v igri z najbolšimi.

Lopata 17.05.2015 13:22

Če spremlja kdo tuje spletne strani bo zasledil Brajkotov blog, ki govori o veliki želji in optimizmu glede omenjene dirke. Žal pa bo iz njega razbrati tudi, da je bil pred dirko dokaj bolan in poškodovan. Opravičilo za slab rezultat bi to seveda lahko bilo, a kaj ko so bile poškodbe posledica prekomernega treninga in rinjenja z glavo skozi zid. Nekaj, na kar so trenerji opozarjali še iz časov RadioShack-a in nekaj, kar si 31 letni kolesar ne bi smel privoščiti. Zaradi tega je tudi tam kjer je in šlo bo samo še navzdol.

fullstrike 17.05.2015 14:14

Brajko je letu ko je bil v družbi Armstronga in še parih ljudi,leteli so sicer vsi ki so bili blizu njega.Njegovi najbolši rezultati so bili doseženi v tistem času in mislim da so se tudi končali,skupaj z zgodbo o Armstrongu.

prada 17.05.2015 14:52

Žal mi je za brajkota,sam pri njemu je pred vsako dirko nekaj narobe,mislim zdravstveni problemi,to je že par let in če pogledate malo nazaj je vedno isto,trebuh,vročina ali kaj drugega.
to si kolesar njegovega kova nebi smel privoščit-iskat razloge če bo na dirki slab.Če si bolan ali kaj drugega pusti drugim naj dirkajo.Isto se je dogajalo v raprezentanci. 

bobo 17.05.2015 23:06

www.cyclingnews.com/races/tou r-of-california-2015/stage-8/r esults

 

Pa to ni res!

Sagan je prekosil samega sebe: šprinter, cronoman, climber vse v eni osebi!!!

Pa še vse pobege je moral sam polovit v zadnji etapi in nato v fotofinišu za las 3. da je na račun bonifikacije zmagal s 3 sekundami prednosti.

Če bi v kolesarstvu obstajalo kaj takega, kot je kombinacija ali MVP, bi bil Sagan veliki favorit.

Kapo dol!

No zdej bo pa začepil gobec unemu rusu prepotentnemu...

KOŠPAC 18.05.2015 06:15
Jaz pa mislim, da ga je on načrtno sprovociral in iz tega so tu njegovi rezultati. Umetnost je kako koga zbuditi iz sanjarjenja.
kenz76 18.05.2015 07:30
Točno tako, Oleg že ve, kako se motivira. In bo spet šampanjc na prajvat džetu...
bobo 18.05.2015 08:49

Valjda da to dela načrtno, a to ne spremeni dejstva da je prepotentni primitivac...

FAUSTO 18.05.2015 09:07

No, s takim dirkanjem, se mi je Sagan spet prikupil.

Emomater, ko voda teče v grlo, kako se da potruditi.

Že dolgo nisem videl Zvezdnika, da od utrujenosti, kozla v cilju...Nazadnje Roche?

Svala čast na njega!!

Ne zaradi kozlanja ampak zaradi borbe!

Nikita 18.05.2015 09:14
@FAUSTO:

...Ne zaradi kozlanja ampak zaradi borbe!

... torej zaradi tega, kar v veliki večini dirk manjka Brajkoviču. Žal!

FAUSTO 18.05.2015 09:18
@Nikita:
@FAUSTO:

...Ne zaradi kozlanja ampak zaradi borbe!

... torej zaradi tega, kar v veliki večini dirk manjka Brajkoviču. Žal!

Ja, to ne vem lih...saj imajo vsi vatmetre in vedo koliko je ura ob sodni uri. Včeraj sem prebral, da je v soboto Saganov vatmeter izgubil pomen.

Če bi se večina kolesarjev tako trudila kot se je on zadnjič, bi bil kolesarski šport precej bolj zanimiv.

 

eustahija 18.05.2015 09:32

Dostikrat razlagamo o taktiki in ekipnem športu u kolesarstvu. Tu pa je bila najprej provokacija lastnika kluba in nato je bilo edina taktika Sagana, da se dokaže oz. zmaga. S ali pa brez pomoči ekipe z dihanjem na škrge ter borba do zadnjega dihasmeh

FAUSTO 18.05.2015 09:38
@eustahija:

Dostikrat razlagamo o taktiki in ekipnem športu u kolesarstvu. Tu pa je bila najprej provokacija lastnika kluba in nato je bilo edina taktika Sagana, da se dokaže oz. zmaga. S ali pa brez pomoči ekipe z dihanjem na škrge ter borba do zadnjega dihasmeh

S tem se lih ne strinjam.

Bolj se nagibam k začudenju vsemogočega dopinga...ta pošast zmore tudi Sagana potegniti čez najhujše in najdaljše klance in še na kronometer in še v sprint...malo so šli čez rob, če se mene vpraša...očal sploh ni upal sneti, je gledal Valjevo a videl Kraljevo v cilju:)

eustahija 18.05.2015 13:15

po tvoje na robu oz. preko roba dovoljenega? 

potem pa ne razumem tvojega pisanja "

Če bi se večina kolesarjev tako trudila kot se je on zadnjič, bi bil kolesarski šport precej bolj zanimiv."

*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ