Julian Alaphilippe blesti še v ZDA, Peter Sagan izjemen na vzponu

Julian Alaphilippe blesti še v ZDA, Peter Sagan izjemen na vzponu
17.05.2015 AVTOR: D. Z.
Julian Alaphilippe je dobil najtežjo etapo na dirki po Kaliforniji in je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Jani Brajkovič izgubil več kot tri minute.

Na dirki po Kaliforniji je za kolesarji že sedma, predzadnja etapa. Ta je bila tudi najtežja. Kolesarji so morali premagati nekaj manj kot 130 kilometrov. Etapa se je začela v Ontariu, končala pa na Mount Baldyju. Po zmagi v kronometru je vodstvo v skupnem seštevku branil Peter Sagan, ki je napovedal, da jo bo poskušal ubraniti tudi na najzahtevnejši preizkušnji. In Sagan je dokazal, da se lahko dobro pelje tudi na zahtevnih vzponih, če le ima interes.

Na zaključnem vzponu je blestel mladi Julian Alaphilippe. Kolesar Etixx Quick Stepa je po odličnem dirkanju na belgijskih klasikah očitno ohranil odlično pripravljenost. Na zadnjem vzponu je napadel in tudi najstrmejše odseke premagal z rahlo prednostjo. Še najbolj ga je ogrožal Sergio Henao. Kolesar Skya se mu je približal na deset sekund. Sledil je Alaphilippov boj na daljavo s Saganom. Slovak je imel v skupnem seštevku 45 sekund naskoka.

Jasno je bilo, da bo Alaphilippe dobil kraljevsko etapi, a boril se je do cilja in šele po prečkanju ciljne črte dvignil roke. Začelo se je merjenje zaostankov. Za njim je na cilj prišel Henao, sledili so še Boswell, Dombrowski in Zoidl. Peter Sagan je zasedel šesto mesto, zaostal pa je za 47 sekund in se na cilju povsem izčrpan zgrudil na tla. Vodstvo v skupnem seštevku je izgubil zgolj za dve sekundi. Vodi namreč Alaphilippe, drugi je zdaj Sagan. Tretji je Henao, ki dan pred koncem zaostaja za dobre pol minute. Dombrowski na četrtem mestu zaostaja že za minuto in deset sekund.

Slovencev ni bilo v ospredju. Jani Brajkovič je z zaostankom treh minut in 50 sekund zasedel 23. mesto. Potem, ko je več kot minuto izgubil že na dobrih deset km dolgem kronometru, je zdaj 20. v skupnem seštevku. Zaostaja za štiri minute in 44 sekund. Dirka ekstra kategorije se bo končala z etapo s startom in ciljem v Los Angelesu. Ta bo dolga vsega dobrih sto kilometrov. Namenjena bo sprinterjem, tako da bo Mark Cavendish glavni favorit za zmago. A Peter Sagan bo imel poseben motiv. S pomočjo bonifikacijskih sekund bi lahko prišel tudi do končne zmage.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ