Julian Alaphilippe zmagovalec druge etape

Julian Alaphilippe zmagovalec druge etape
30.08.2020 AVTOR: foto: Sirotti

Druga etapa s startom in ciljem v Nici je bila s 186 kilometri peta najdaljša etapa na letošnji dirki po Franciji.

Pred startom druge etape je terjala že prva spolzka etapa davek, da z dirko niso nadaljevali John Degenkolb in Philippe Gilbert oba Lotto Sudal ter Rafael Vallas Bahrain – Mclaren.

Druga etapa je bila v primerjavi s prvo za kolesarje z jasnim sončnim vremenom pravo nasprotje, kljub temu je bilo v zakljjučku kar nekaj nervoze.

Na samem začetku etape so ogreli noge sprinterji, na letečem cilju je bil Matteo Trentin hitrejši od Petra Sagana, ki se je v nadaljevanju znašel tudi v pobegu dneva. Pretežni del etape je minil v zmernem narekovanju ritma ter kontroliranja glavnine razlike do ubežnikov.

Na drugem kategoriziranem vzponu prve kategorije Col de Turini so v ospredju začeli narekovati močnejši tempo kolesarji Arkea Samsic in prednost do ubežnikov se je pospešeno zmanjševala. Glavnina je ubežnike ujela slabih 40 kilometrov do cilja, ko so narekovanje tempa prevzeli kolesarji Jumbo Visma, vse do 13 kilometra do cilja, ko se je za napad odločil Julian Alaphilippe, sledil mu je samo Mark Hirsci. Adam Yates se je uspel ubežnikoma priključiti in tudi prvi zapeljati čez zadnji kategorizirani klanec na etapi, Col d'Èze, devet kilometrov do cilja.

Ubežna trojica je složno sodelovala in ohranjala dvajset sekund prednosti pred glavnino, ki jih je dohitela v zadnjih dvesto metrih, ko se je ubežna trojica že merila v ciljnem šprintu za etapno zmago. Julian Alaphilippe je z zmago na drugi etapi osvoji tudi skupaj peto etapno zmago na dirki po Franciji, ki jo je posvetil lani preminulemu očetu. Z etapno zmago, ki prinaša bonifikacijske sekunde, bomo v prihajajočih etapah, kot na lanski dirki po Franciji spremljali simpatičnega Francoza v rumenem.

Tadej Pogačar in Primož Roglič sta prišla v cilj v času zasledovalne skupine. V zaključku je imel kar nekaj nevšečnosti Tadej Pogačar, ko je moral zaradi tehnične težave menjati kolo, a na srečo vse skupaj ni vplivalo na skupno razvrstitev, v pomoč pa mu je bil tudi Jan Polanc.

Preostala slovenska kolesarja Luka Mezgec in Matej Mohorič sta prišla v cilj skupaj z rumeno majico ter hranila moči za naslednje dni.

Po drugi etapi je Tadej Pogačar v skupni razvrstitvi peti in tretji v razvrstitvi med mladimi kolesarji, Primož Roglič pa je na enajstem mestu. V zaključku je imel kar nekaj smole klubski kolesar Primoža Rogliča, Tom Domoulin, ko je padel po tleh zaradi stika s kolesom Michala Kwiatkowskega. Tom se je spretno ujel pri padcu in uspel kljub padcu hitro nadaljevati z vožnjo. Manj sreče pa je imel v zaključku Daniel Martinez, ko je zaradi padca zaostal za glavnino ter si nabral velik zaostanek in je tako prvi kolesar z večjim zaostankom, ki je ciljal na visoko mesto v skupnem seštevku. A do Pariza je še daleč.

Jutri je na spored tretja etapa, na papirju namenjena sprinterjem.

Značke: Dirka po Franciji
Ključne besede:
Julian Alaphilippe
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ