Julian Alaphilippe: Ob Mohoričevem napadu vedel, da je pravi trenutek

Julian Alaphilippe: Ob Mohoričevem napadu vedel, da je pravi trenutek
24.03.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Julian Alaphilippe je dobil dirko Milano-Sanremo in po cilju novinarjem priznal: "Ponosen sem na to zmago in ponosen na način, kako je ekipa dirkala."

"Štybar je opravil ogromno dela. Gilbert me je vprašal, kako hitro naj gre, pa sem mu dejal, da na polno. Ko sem napadel, je vse bilo popolno."
Julian Alaphilippe
Najpomembnejši je Poggio
"Težko je zdaj vse dojeti, a na dirko sem prišel z mislijo, da jo dobim. To je bil moj cilj, cilj ekipe in uspelo nam je," je po veličastni zmagi na dirki Milano-Sanremo dejal glavni junak Julian Alaphilippe. S tem je ekipi Deceuninck Quick Step priboril že 19. zmago v tej sezoni. Tako kot smo tega že vajeni, se je dirka pričela odvijati na zadnjem vzponu, torej na Poggiu. Tam je bil v ospredju "modri" vlak:

Štybar in Gilbert odigrala pomembni vlogi
"Hitrost na Poggiu odloči dirko. Vemo, da če piha nasprotni veter, potem lahko sprinterji čez klanec pridejo z nami. Kolege sem prosil, če me do vznožja Poggia pripeljejo med prvimi tremi, v najslabšem primeru med petimi. To nam je uspelo, potem pa smo zastavili želeno hitrost. Poskušal sem slediti in si rahlo spočiti na ovinkih. Štybar je opravil ogromno dela. Gilbert me je vprašal, kako hitro naj gre, pa sem mu dejal, da na polno. Ko sem napadel, je vse bilo popolno."

Mohorič prvi začel sprint
Sledil je spust proti središču mesta, do ulice Via Roma. Na tem spustu je vodilne ujel tudi Matej Mohorič. In prav Mohorič je prvi začel dolg sprint. "Vedel sem, da bom konkurente, s katerimi sem ostal težko premagal. Ostal pa sem miren, napake nisem naredil, potem pa sem samo še izpeljal izjemen sprint," je dejal Alaphilippe, ki je bil pozoren na vse napade. Pred Mohoričem je namreč poskušal tudi Matteo Trentin.

Vedel, kdaj je bil pravi trenutek
"Vedeli smo, da je Trentin zelo hiter. Ko je napadel in nam ušel, sem pomislil, da mu bo uspelo. Zato sem se pognal v lov za njim. To je bil zame dober podatek, saj sem videl, da so preostali kolesarji utrujeni. Ostal sem osredotočen. Ko je napadel Mohorič, sem vedel, da je to pravi trenutek. Rekel sem si, zdaj ali nikoli. Šel sem v njegovo zavetrje in uspelo mi je vse skupaj zaključiti. Na najboljši možni način."

Celotna ekipa zaslužna za zmago
In, kako je sam doživel sprint? "Potem pa sem pogledal levo in desno. Nikogar ni bilo. To je bil neverjeten trenutek. Na cilju sem moral proslaviti s klubskimi kolegi. Ponosen sem na to zmago in ponosen na način, kako je ekipa dirkala."

Kaj je prihranil za  Ardene?
Zdaj se konkurenti lahko zgolj sprašujejo, kaj Alaphilippe pripravlja za njegove najljubše ardenske klasike: "O Sanremu sem sanjal, a ta dirka mi ne ustreza najbolj. Gre za zelo živčno dirko. Hitro. V prvi šestih urah sem poskušal prihraniti čim več moči. Veliko sem se naučil iz napak in iz trenutkov, ko sem izgubljal dirke. Moj cilj je bil, da se izboljšam, tako na dirkah kot v življenju."

"Veliko sem se naučil iz napak in iz trenutkov, ko sem izgubljal dirke. Moj cilj je bil, da se izboljšam, tako na dirkah kot v življenju."
Julian Alaphilippe

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ