Jumbo od naslednje sezone Visma - Lease a bike

Jumbo od naslednje sezone Visma - Lease a bike
16.10.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Jumbo Visma

Ekipa Jumbo Visma se bo od naslednje sezone imenovala Visma - Lease a bike. Svoj vložek bo povečalo podjetje Pon, ki je tudi zastopnik za kolesa Cervelo.

Usoda Jumbo Visme se bo očitno vendarle razrešila, a ne s prihodom kakšnega novega sponzorja, temveč s povečanjem vložka enega od že obstoječih. Visma že nekaj časa napoveduje, da bo postala glavni partner v ekipi, njihov vložek naj bi bil 12 milijonov evrov letno, v ime pa prihaja tudi Lease a bike.

Gre za eno od podjetij, ki sodijo v koncern Pon, ukvarja pa se z oddajanjem koles posameznikom in podjetjem na evropskih trgih. Pon si je Lease a bike očitno izbral za imenskega partnerja ekipe, ker želijo promovirati to dejavnost, a gre v prvi vrsti za podjetje, ki je zastopnik za številne znamke avtomobilov in koles, tudi Cervelo, ki ga uporablja nizozemska ekipa.

Povečanje vložka Cervela je posledica pogajanj s Specializedom, ki je želel postati partner ekipe. Ta bi se lahko imenovala tudi Visma - Cervelo, a odločitev koncerna Pon je, kakršna je. Predvsem je zanimiva, ker shema Lease a bike obstaja le v Nemčiji, na Nizozemskem in v Belgiji, medtem ko kolesa Cervelo lahko tržijo povsod po Evropi ...

Proračun se bo skrčil

Novico je razkril WielerFlits, ki navaja tudi, da bo celoten proračun ekipe med 25 in 30 milijoni letno. Še vedno bodo pri vrhu, a se bo njihova kupna moč občutno zmanjšala, razkorak do Ineosa in UAE Emirates pa povečal. Oboji naj bi imeli okrog 50 milijonov evrov letnega proračuna, torej še enkrat več od Nizozemcev. Za primerjavo, Bahrain Victorious ima po besedah Milana Eržena v podkastu Tour 202 na leto na voljo 20 milijonov.

Tudi v nižjem proračun se bržkone skriva razlog, da so pri Vismi - Lease a biku pristali na odhod (in odškodnino) za Primoža Rogliča, hkrati pa najbrž še ni končan lov na velikega sponzorja, ki bi ekipo Richarda Pluggeja spet postavil ob bok najbogatejšim v kolesarstvu.

Se pa z novim sponzorjem ekipa dokončno poslavlja od partnerstva z Jumbom, ki bo tako leto pred iztekom pogodbe prekinil sponzorstvo trenutno najboljše ekipe v kolesarstvu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ