Jumbo se umika iz kolesarstva

Jumbo se umika iz kolesarstva
30.03.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Medtem ko kolesarji Jumbo Visme v tem obdobju zares blestijo, pa so vsekakor neprijetno novico sporočili iz glavnega sponzorja. Ta se bo po letu 2024 umaknil.

Samo še letos in naslednje leto. Tako naj bi bilo sporočilo s strani glavnega sponzorja ekipe Jumbo Visma. Ne samo iz kolesarstva, Jumbo se bo umaknil tudi iz hitrostnega drsanja, ki je del celotnega pogona. Glede na poročanje televizije NOS naj bi vodstvo Jumba ekipo o tej nameri obvestilo že ob koncu sezone 2022.

Vse od takrat naj bi predvsem glavni mož Richard Plugge iskal naslednika zares ogromnega sponzorja. "Trenutno delamo na našem pozicioniranju na trgu. Zato preverjamo, če je sponzoriranje v športu še vedno v del naše vizije," so sporočili v izjavi za javnost. Zaenkrat še ni jasno, če bo podjetje morda ostalo prisotno v ekipi, a kot manjši in ne več kot glavni sponzor.

"Da bi nadaljevali v taki meri je malo verjetno. Z Jumbom trenutno delamo na tem, da bi od leta 2025 naprej sodelovali na nekolko drugačen način. Vsi možni scenariji so na mizi," pa so sporočili iz ekipe, v kateri vozita Jan Tratnik in Primož Roglič. Ekipa je stopila ob bok najboljših prav po zaslugi Primoža Rogliča, ki ji je prinašal vse več zmag. Glavni mož ekipe Plugge je leta 2018 podpisal pogodbo z Jumbom in takrat se je ekipa pričela še hitreje razvijati.

Že takrat sta strani sklenili, da bo šlo za vsaj petletno sodelovanje, o morebitni prekinitvi pogodbe pa bi sponzor o tem ekipo obvestil vsaj dve leti vnaprej. To so zdaj očitno tudi storili. Tu poleg obeh Slovencev nastopajo tudi Wout Van Aert, Jonas Vingegaard, Christophe Laporte, Tiesj Benoot, Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk … A v zadnjem obdobju so se pri podjetju Jumbo dogajale sumljive stvari.

Najprej so nekatere vodilne ujeli s kupi neprijavljenega denarja. Širili so se sumi o goljufijah, pranju denarja. Obenem je decembra umrl glavni mož podjetja Karel van Eerd. Bil je velik oboževalec kolesarstva in hitrostnega drsanja. Zato se je odločil za sponzoriranje. Njegov sin Frits je bil povezan v afero in se je posledično umaknil. "Čutil sem, da bo prišlo do neke odločitve. Veliko se je dogajalo," je priznal Plugge, a zatrdil:

"Naš projekt se bo nadaljeval. Z Jumbom in Vismo iščemo načine, kako se bomo soočili z prihodnostjo. Ampak, lahko bomo nadaljevali. Ni skrbi in ni razloga za paniko. Na razpolago imamo več partnerjev, ne gre samo za Jumbo. Upam, da bomo lahko nadaljevali še vrsto let." Jan Tratnik je podpisal pogodbo do konca sezone 2024, Primož Roglič pa ima še veljavno pogodbo do konca sezone 2025.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ