Jumbo Visma krepko najboljša

Jumbo Visma krepko najboljša
16.08.2023 AVTOR: DZ, foto: Jumbo Visma

Na dirki po Burgosu so ekipno vožnjo na čas prepričljivo dobili kolesarji Jumbo Visme, tako da zdaj vodi Valter Attila. Jan Tratnik in Primož Roglič veliko prispevala.

Dirka po Burgosu. Na sporedu je bila 2. etapa. Ta je bila posebna, saj je bil na sporedu ekipni kronometer. 13,1 km dolga proga je bila večji del ravninska, zaključna dva kilometra pa sta potekala v rahel vzpon. Jumbo Visma v postavi Primož Roglič, Jan Tratnik, Valter Attila, Koen Bouwman, Robert Gesink, Edoardo Affini in Gijs Leemreize je veljala za favorita.

Kolesarji so to na cesti tudi potrdili. V povprečju so drveli 53,713 km/h, za progo pa so potrebovali vsega 14 minut in 38 sekund. Samo Movistarjevi kolesarji so se spustili pod mejo 15 minut. Za Jumbo Vismo so zaostali za 19 sekund. Ciljno črto je prvi prečkal Valter Attila pred Janom Tratnikom, Koenom Bouwmanom in Primožem Rogličem. Attila je prevzel vodstvo, ostali klubski kolegi so zaostali za dobre tri minute.

“To je bilo blizu popolnosti. S tem kronometrom smo se želeli pripraviti na ekipni kronometer na Vuelti in uspelo nam je. Užival sem. Odpeljal sem že veliko kronometrom, a ekipni je nekaj drugega. Uživaš podporo ostalih, a ti poskrbijo, da tudi trpiš. Fanta, kot sta Affini in Primož te res pripeljeta do skrajnih meja,” je dejal Attila. Ekipa je bila izjemno hitra v prvem delu, ki je potekal po gladkem asfaltu. Zares so kolesarji leteli, a hitro izgubili Leemreizeja.

Na vmesnem času so po prevoženih 6,8 km imeli 12 sekund prednosti pred takrat vodilnimi kolesarji Bahrain Victoriousa. Kasneje je bil samo UAE na tistem vmesnem času dve sekundi hitrejši. Kmalu sta pri Jumbo Vismi odpadla še Robert Gesink in Eduardo Affini, kar je pomenilo, da sta morala tudi Tratnik in Roglič dlje časa narekovati ritem. A bila sta izjemna. Še posebej Roglič.

Na zadnjem vzponu se je zdelo, da je ekipa v težavah, saj je popuščal Bouwman, čas pa se je štel četrtemu kolesarju. A vse sr jr odlicno izšlo. Na koncu so postavili najboljši čas. Movistar je bil drugi, tretja je bila Bora Hasngrohe, ki je morala upočasniti zaradi Antona Palzerja, ki je kot četrti potem prečkal ciljno črto. V igri vsekakor ostala Aleksander Vlasov.

Četrti je bil Bahrain Victorious, peti pa UAE, za katerega vozi tudi Domen Novak. Novak je zaostal za 3:44, tudi med četverico največjih upov po izjemnem uvodu na vzponu ni bilo vse idealno. George Bennett se je dvakrat znašel v težavah. Posledično ga je preostala trojica morala čakati. Izgubili so 34 sekund. Vodilni Attila pa je prepričan:

“Težko bom ostal v vodstvu. Tu imamo enega zares močnega kolesarja. To je Primož. Težko bi ga bilo zadržati. Ponosen sem na majico. Letos sploh prvič vodim na dirki in z veseljem mu bom pomagal do končne zmage. Moja vloga v ekipi se ni spremenila. Upam, da bom dirko končal in do zmage pomagal Primožu.” Zadovoljen je bil tudi športni direktor Marc Reef:

"To je bil zelo hiter kronometer z zapletenim zaključnim vzponom. To je bilo zapleteno, ker si tam občutil napore iz prvega dela dirke. Po štirih kilometrih smo izgubili Gijsa, potem pa še Roberta. Eduardo pa je opravil pomembno delo pred klancem. Koen je nadaljeval. Vsi so opravili izjemno delo. To je bil velik dan za ekipo." Jutri bo na sporedu tretja in ena izmed najtežjih etap. Kolesarji bodo morali premagati pet vzponov tretje kategorije. Po 146 kilometrih od skupno 183 pa bodo prečkali tudi 1498 metrov visok Picon Blanco. Vzpon spada med ekstrakategornike. Dolg je 7,9 km, povprečni nakon pa je 9,2-odstoten.

Medtem potekata še dve etapani dirki. Na dirki po Danski je drugo etapo v sprintu dobil Fabio Jakobsen in zmagovalcem prve etape Sorenom Waerenskjoldom. Ta je obdržal vodstvo v skupnem seštevku.

V Franciji pa je za kolesarji druga etapa dirke Tour du Limousin-Perigord. Ta se je končala v Trelissacu. Po 186 kilometrih dirkanja je prišlodo sprinta glavnine. Dobil ga je Italijan Luca Mozzato pred Lewisom Askeyjem in Benoitom Cosnefroyjem. Vodstvo je obdržal mladi francoski upa in junak prve etape Romain Gregoire.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ