Junak lanske "Slovenije" premagal Vivianija

Junak lanske "Slovenije" premagal Vivianija
12.05.2018 AVTOR: D. Z.
Sam Bennett je dobil 7 .etapo na dirki po Italiji. Po dolgem transferju s Sicilije je to bila lažja preizkušnja za glavne favorite.

Pizzo je gostil start sedme etape na dirki po Italiji, cilj pa Praia a Mare. Kolesarji so morali prevoziti 159 kilometrov.

Tokrat ne preveč zahtevnih, kar je mnogim ustrezalo, saj so se včeraj povzpeli na Etno. Po prihodu na cilj pa jih je čakal še dolg, za mnoge nepričakovano daljši transfer s Sicilije na celino. Mnogi naj bi šele po 23. uri prišli v hotele. Danes pa se je etapa na srečo začela popoldne.

Namenjena je bila sprinterjem, ki priložnosti niso želeli izpustiti iz rok. Sprva je s pobegom poskušal nekdanji svetovni prvak v vožnji na čas Tony Martin. Zdaj član Katjuše Alpecina pa je naletel na preveč odločne kolesarje iz njegove nekdanje ekipe Quick Stepa. Ti so se zavedali, kako neugoden je lahko Martin v pobegih, tako da so se potrudili in Nemca v nekaj minutah ujeli. Potem pa se je izoblikovala trojica ubežnikov.

Skupinico so sestavljali že zmagovalec etape na Giru 2013 Maksim Belkov (Katjuša Alpecin), Markel Irizar (Trek Segafredo) in Davide Ballerini (Androni Giocatolli Sidermec). Sicer so v ospredju vztrajali večji del etape, a privozili so si lahko vsega dobre štiri minute prednosti. Pri Quick Stepu so se zavedali odgovornosti, saj je njihov sprinter Elia Viviani dobil oba sprinta na letošnjem Giru, tako da so poskrbeli, da se je razlika med ubežniki in glavnino 30 kilometrov do cilja zmanjšala na manj kot dve minuti. 15 kilometrov pred ciljem je bilo pobega konec.

Takrat sta poskusila še dva kolesarja Katjuše Alpecina. Najprej Alex Dowsett, potem še Mads Wurtz. Sprinterske ekipe pa niso dovolile, da bi prišlo do presenečenja. Pri Quick Stepu so sicer imeli vse pod nadzorom do zadnjih dveh kilometrov potem pa pravega vlaka ni sestavil nihče. Še najbližje temu so bili kolesarji LottoNL Jumbo. Prvi je s sprintom začel Sacha Modolo, tako za njim pa je bil Elia Viviani. Zdelo se je, da je spet v idealnem položaju, a tokrat je iz njegovega zavetrja prišel Sam Bennett. Po številnih drugih in tretjih mestih je Irec vendarle prišel do etapne zmage.

“Velikokrat sem bil tako blizu. Ključno je bilo, da sem zadel pravi trenutek, saj je tu veliko hitrih sprinterjev. Premagati Vivianija ni lahko, saj resnično ve, kaj dela. Končno je prišel moj čas. Mislil sem že, da ne bo prišel nikoli, ” je bil presrečen Bennett, lani zmagovalec dveh etap na dirki po Sloveniji. Drugi je bil tokrat Viviani, tretji pa Niccolo Bonifazio, ki je imel le nekaj kilometrov pred ciljem težave s kolesom. V zaključku pa je lahko računal tudi na pomoč Mateja Mohoriča, ki je bil na koncu 22. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Simon Yates je brez težav ubranil rožnato majico. Drugi je Tom Dumoulin, tretji pa Esteban Chaves.

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ