Junak Slovenije moč pokazal tudi doma, Uran v Španiji

Junak Slovenije moč pokazal tudi doma, Uran v Španiji
22.03.2012 AVTOR: D. Z.
Diego Ulissi je dobil zahtevno tretjo etapo na dirki prve kategorije Coppi e Bartali. Vodi še naprej Cesare Benedetti. Kolesarjev Adrie Mobila ni bilo v ospredju.

Ulissiju zahteven sprint
Etapa je bila dolga 150 kilometrov, za največjo selekcijo pa je poskrbel ciljni vzpon do Levizzana. Etapo sta z dolgim pobegom zaznamovala Dimitrij Fofonov in Emanuelle Sella, medtem ko jima Marco Frapporti ni mogel slediti. Vendar je bilo jasno, da jima glavnine z najboljšimi ne bo uspelo presenetiti.

Zaključni vzpon je najhtreje premagal Diego Ulissi, ki je tako svojemu moštvu Lampre-ISD priboril prvo zmago v tej sezoni. Ulissija poznamo tudi z lanske dirke po Sloveniji, ki jo je po zaslugi zmage na Golteh tudi dobil.

Zadovoljen s formo
?Zahvaliti se moram celotni ekipi, ki je verjela vame in me je pripeljala v dobro pozicijo, tako da sem lahko dosegel najboljši rezultat. S formo sem zadovoljen. Izboljšuje se iz dneva v dan. To je dokaz, da se mi zdaj obrestujejo opravljeni treningi,? je dejal Ulissi, ki je pravzaprav dobil sprint glavnine, saj se na zaključnem vzponu večja skupina ni pretrgala.

Drugo mesto je pripadlo Roryju Sutherlandu, tretje pa Danilu Di Luci. Z dvema sekundama zaostanka se je v cilj pripeljalo tudi pet kolesarjev Adrie Mobila, ki pa niso posegli po najvišjih mestih. Radoslav Rogina je bil 19., Tomaž Nose 22., Kristjan Đurasek 28., Matej Gnezda 36., Kristjan Fajt pa 45. Simon Pavlin je zaostal za več kot osem minut.


Optimistično proti kraljevski etapi in kronometru

"Đurasek je zadnja dva kroga poskusil z napadi, da bi uspel kakšen pobeg. Drugače pa je bila današnja etapa pisana na kožo Mugerliju, a ga žal ni več v dirki. Vsi v ekipi so se pripeljali v ospredju, kar me zelo veseli, še posebno pa sem navdušen nad Pavlinom, ki se odlično pelje za svoja leta," je dejal Milan Eržen in se že ozrl proti petkovi najtežjih etapi: "Jutri bomo poskusili narediti kakšno akcijo, da se v generalni razvrstitvi približamo najboljšim. V soboto pa sledi še vožnja na čas, ki bo dober test za dirko Po Sloveniji."

Potrditev, da je pred pomembno etapo dobro pripravljen je v tokratni etapi dobil tudi Tomaž Nose: "Danes so se noge že dobro vrtele, Rado se kljub padcom dobro vozi, Đuro še bolje. Žal smo na ekipni vožnji brez dveh članov ekipe izgubili veliko časa, kar se v generalni razvrstitvi sedaj zelo pozna."

Trije kolesarji Adrie Mobila še v igri
V skupnem seštevku na samem vrhu do večjih sprememb ni prišlo. Še naprej so na vrhu kolesarji moštva Team NetApp. Vodi pa Cesare Benedetti pred Huzarskim in Barto. Ulissi je napredoval na sedmo mesto in ima dve etapi pred koncem 21 sekund zaostanka.

Najboljši kolesar Adrie Mobila Tomaž Nose je z zaostankom 54 sekund 38., na 39. In 40. mestu sta z istim časom še Kristjan Đurasek in Radoslav Rogina. Matej Gnezda je 66., Kristjan Fajt 67., Simon Pavlin pa 108.

DIRKA PO KATALONIJI, 4. ETAPA
Sonce zamenjalo sneg

Na dirki po Kataloniji je bila po sredinem izjemnem uspehu Janija Brajkoviča na sporedu četrta etapa s tremi kategoriziranimi vzponi. Tokrat so lahko kolesarji vozili v soncu. Pet ekip se je komaj pojavilo na startu, saj so njihovi kolesarji prespali na vrhu enega izmed prelazov, kjer je čez noč snežilo. Vendar je tokrat dirka potekala nemoteno.

Do odločilnih napadov je prišlo na zadnjem vzponu, po katerem je sledil samo še spust do cilja v Ascu. Tam sta napadala Szmyd in Leipheimer. Kasneje so ju ujeli še Uran, Menčov, Sanchez in Moncutie. Na vrhu vzpona so imeli dobrih deset sekund prednosti. Sledil je hiter spust, v katerem so kolesarji dosegali hitrosti krepko prek 90 km/h.

Ubežniki ujeti tik pred sprintom
Vendar so vodilno peterico, praktično sama uveljavljena kolesarska imena, zasledovalci, na čelu z vodilnim Michaelom Albasinijem uspeli ujeti prav v zadnjem kilometru. Sledil je sprint manjše skupine kolesarjev, kjer pa so prva mesta vseeno osvojili kolesarji iz ubežne skupine. Najmočnejši pa je bil Rigoberto Uran, ki je premagal Denisa Menčova in Sylvestra Szmyda.

Junak tretje etape Jani Brajkovič je popustil na zadnjem vzponu dneva. V cilj se je pripeljal z minuto in 56 sekundami zaostanka, zasedel pa je 61. mesto. V skupnem seštevku je vodstvo uspel ubraniti Michael Albasini, ki ima minuto in 32 sekund prednosti pred Stevom Morabitom in Jurgenom Van den Broeckom. Jani Brajkovič je zdaj 38. Njegov zaostanek pa znaša dobre štiri minute.

foto: sirotti

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ