Junaki konca tedna tudi o vojni v Ukrajini

Junaki konca tedna tudi o vojni v Ukrajini
28.02.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Prej pandemija. Zdaj vojna v Ukrajini. To so glavne teme trenutne realnosti. Tudi kolesarji izražajo besede podpore Ukrajini v boju z Rusijo.

Potem, ko je šport, med prvimi vsekakor kolesarstvo pokazalo, kako se lahko športne prireditve odvijajo tudi v času epidemije, se zdaj svet ukvarja z vojno med Rusijo in Ukrajino. Vpliva pa vsekakor na vse, tudi na športnike. V nekaterih športih so se odpovedali sponzorstvu podjetij, kot je na primer Gazprom.

V kolesarstvu je nadvse močna ekipa Gazprom Rusvelo, ki lahko neovirano dirka, a dejstvo je, da če se ekipa odpove sponzorju, potem ne bo več obstajala in kolesarji bodo ostali na cesti. Seveda se je dogajanje dotaknilo tudi junake konca tedna. Fabio Jakobsen, ki je dobil nedeljsko dirko Kuurne-Bruselj-Kuurne je po zmagi dejal:

"Moje misli so usmerjene v Ukrajino in v države vzhodne Evrope. Upajmo, da se ne bo vse skupaj še bolj razširilo, in da bo tudi tam nastal mir, saj bi bilo tudi za nas lepo, če bi spet uživali v kolesarstvu. Tu se 25-letniki borimo na kolesih, tam pa se 25-letniki borijo za svobodo in življenje. To niso lepi časi. Tu sicer uživamo v dirkanju, a moje misli so tam in trenutno dogajanje postavi stvari v drugačno perspektivo."

Mednarodna kolesarska zveza se je tudi že odzvala na dogajanje v Ukrajini, a ni sporočila, če bo sprejela kakršnekoli ukrepe. V tem delu Evrope večjih dirk pod okriljem krovne organziacije ni in jih letos ne bo, so sporočili iz UCI. Največja ekipa pa je prej omenjeni Gazprom Rusvelo. Zmagovalec sobotne dirke Omloop Het Nieuwslbad Van Aert pa je še dodal

"Kolesarske dirke so najpomembnejša postranska zadeva na tem svetu. Ampak, poudarjam. Postranska. Norost je, da lahko v zdajšnjih časih še vedno pride do vojne. Tako blizu nas. Rad bi izrazil podporo vsem, ki so vpleteni v dogajanje v Ukrajini." V karavani je tudi lepo število Ukrajincev in Rusov. Eden izmed bolj prepoznavnih je mladi Pavel Sivakov, sicer član Ineosa, ki je na twitterju med drugim zapisal:

"Ob trenutnem dogajanju so za nami težki dnevi. Najprej bi rad dejal, da sem proti vojni in sploh ne morem doumeti, kaj se dogaja v Ukrajini. Z mislimi sem pri Ukrajincih. Rad bi tudi pojasnil ljudem, da si večina Rusov želi samo mir in nikoli nismo želeli, da bi se kaj takega zgodilo. Zato zgolj zato, ker prihajamo iz Rusije nočemo biti tarče sovražnikov. Vem, da teh nekaj stavkov ne bo ničesar spremenilo, a to sem želel deliti z vami."

Potem je tu še nekdanji kolesar, tudi nosilec bele majice na dirki po Franciji, zdaj pa športni direktor Jaroslav Popovič. Ukrajinec je objavil ganljivo video sporočilo. "Življenje in kolesarstvo sta mi prinesla prijatelje z vseh koncev sveta. Zato bom govoril v angleščini, da bi me vsi razumeli," je uvodoma dejal Popovič, potem pa je nadaljeval, da Ukrajinci vsekakor potrebujejo pomoč, veliko pomoči:

"Po vrnitvi iz UAE Toura sem si želel spočiti, potem pa sem bil takoj v pogonu, saj sem prejemal številna sporočila prijateljev iz Ukrajine. Hvala vsem, ki ste ponudili pomoč, a potrebovali je bomo še veliko, saj vojna uničuje našo državo. Vojaki ne branijo samo Ukrajine, ampak celotno Evropo. Če želite pomagati, me lahko kontaktirate in povsod bom našel ljudi, ki bodo vašo pomoč prenesli tistim, ki to potrebujejo. Potrebujemo vse. Obleke, zdravila."

V nedeljo je vožnjo na čas na novoustanovljeni etapni dirki Gran Camino dobil Mark Padun. Ukrajinec je dirko končal na tretjem mestu in po dirki izpostavil stisko Ukrajine: "Zaradi dogajanja v Ukrajini ne morem biti povsem zadovoljen. A to zmago želim deliti z vsemi mojimi rojaki. Sem tukaj, a jih podpiram, kolikor le lahko. Dogajanju sledim in želim reči le Slava Ukrajini." 25-letni Padun prihaja prav iz Donetska.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ