Jure Žabjek 4. mladinec v Leogangu, pokala Stevu Smithu in Rachel Atherton

Jure Žabjek 4. mladinec v Leogangu, pokala Stevu Smithu in Rachel Atherton
23.09.2013 AVTOR: Švigelj Uroš
Bitka do samega konca med Smithom in Geejem Athertonom je poskrbela za napet zaključek v zadnji dirki svetovnega pokala, v katerem nadaljuje preboj tudi vedno boljši Jure Žabjek.

Žiga Pandur (Unior Tools Team), 30. mesto med člani: »Odličen zaključek svetovnega pokala! Po Hafjellu sem sem si tokrat želel tudi v kvalifikacijah med najboljših trideset, saj sem dobil potrditev, da sem to sposoben, s tem pa sem izpolnil še en cilj in nastopal v času prenosa v živo. Na vožnji sem bil mogoče malo negotov in preveč previden na določenih odsekih. Podlaga je bila drugačna kot zjutraj na treningu, že takrat pa sem vozil čez mejo. Še nikoli prej nisem štartal tako pozno v dnevu, zato je bil občutek na vožnji nekoliko nenavaden. Na zgornjem delu proge ni bilo nikogar, v spodnjem pa ogromno ljudi. Slovenski navijači so bili stalno z menoj, še posebej veliko jih je bilo v cilju.«

Jure Žabjek (Unior Tools Team), 4. mesto med mladinci: »Danes sem odpravil napake, ki sem jih naredil včeraj v razvrstitveni vožnji, proga mi ustreza in vedel sem, da se lahko uvrstim med najhitrejših pet. Za stopničkami sem zaostal za dve sekundi in pol, če bi želel danes pridobiti ta čas bi moral iti na tehničnih delih preko meje, česar pa nisem želel tvegati. K dobremu rezultatu sta mi pomagala tudi brata, ki sta se postavila na del, kjer je bilo treba najbolj poganjati, ter mi z navijanjem dala še nekaj dodatnih konjev. Nasploh je bilo veliko Slovencev ob progi. Danes sem zadnjič dirkal kot mladinec v svetovnem pokalu, prihodnjo sezono nastopam med člani. Mislim, da z uvrščanjem v finale ter napredovanje po lestvici ne bo težav, bo pa pritisk nekoliko večji, saj kvalifikacije med člani ne dopuščajo napak.«

Zanimivo dogajanje tudi na YouTube UTT kanalu: www.youtube.com/user/UniorBik eTools/videos 

V elitni konkurenci se je letos okronal Steve Smith, ki je pred finalno točko za Geejem Athertonom zaostajal za borih 17 točk. Da je v vrhunski formi je dokazal že z najboljšim časom kvalifikacij v katerih je bil Gee s tretjim mesto presneto blizu. Dirka je bila zato napeta do samega konca, ko se je Smith kot zadnji podal v zmagovito vožnjo in jo končal z debelo sekundo naskoka pred ostalimi.

V ženski konkurenci je imela v skupnem seštevku Rachel Atherton dovolj prednosti, da je tudi zmaga zasledovalke Emmeline Ragot, ni zrinila s prestola.
 

Izredno zanimiv posnetek si lahko ogledate na: live.redbull.tv

S finalom so zagotovo zadovoljni tudi v ekipi Unior Tools Team.
Mladinec Jure Žabjek je bil v svoji kategoriji odličen 4., kar je po 8. mestu v Andorri njegova najboljša uvrstitev na mednarodnih dirkah in dobra popotnica v člansko kategorijo. Klubski kolesa Žiga Pandur je bila v kvalifikacijah izjemen 20., finale pa je končal na 30. mestu, ker je zadostovalo, da je na koncu v seštevku 37.
 

Sezona svetovnega pokala 2013 je bila za slovensko ekipo Unior Tools Team sanjska – Tanja Žakelj je z zmago v seštevku pokala ter dvema posamičnima zmagama na Češkem in v Italiji presenetila celotno svetovno javnost, več kot navdušili pa so tudi spustaši. Žiga Pandur je ob koncu sezone zapisan med najhitrejšimi tekmovalci, pokal pa je končal na 37. mestu. V tem trenutku ne več mladinec Jure Žabjek pa je z današnjim rezultatom več kot dokazal svojo hitrost. Pred tekmovalci je že čez teden dni finalna dirka evropskega pokala v spustu, ki jo gosti Maribor, v začetku oktobra pa je na vrsti še evropsko prvenstvo. Ekipa je v skupnem seštevku zasedla 25. mesto.
 

Zarja Černilogar (Blackthorn GT) je imela v Leogangu preveč smole in po kopici zapletov in nekaj padcih končala na repu razvrstive. Kljub temu pa je v skupnem seštevku končala svetovni pokal na odličnem 14. mestu. V največji meri je tudi zaslužna, da se je ekipa Blackthorn GT na koncu uvrstila na 22. mesto.

Intervju z Juretom Žabjekm in bratoma Anžetom ter Primožem lahko preberete v aktualni izdaji revije Bicikel 

In še malce nostalgije

Steve Smith, je mislil, da bi bilo kul, če bi se na vrhu svetovnega pokala znašel Kanadčan. (Seasons 2008):


In nepozabna izjava v Follow me (2008): "You're gonna follow me or should I go first..." ki je po nedeljski predstavi spet aktualna:


Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ