Jure Žabjek solidno, že skoraj blizu senzacije na zadnji dirki svetovnega pokala

Jure Žabjek solidno, že skoraj blizu senzacije na zadnji dirki svetovnega pokala
03.09.2016 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Jure Žabjek je imel svojo novo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu na dosegu roke, tik pred ciljem pa je prašna in zelo zahtevna proga tudi od njega terjala žrtev, in Jure se je zakotalil po tleh.
Kljub temu je bil njegov čas zelo soliden in za konec sezone si je privozil 34. mesto. Ruaridh Cunningham in Žiga Pandur nista imela svojega vikenda.
 
Finale letošnje sezone svetovnega pokala v spustu – jutri je na sporedu še zaključek v olimpijskem krosu – v Andori je bil napet vse do konca, ko je po tednu sonca in vedno večjih kupov prahu finale začinil močan naliv. A na vožnje tekmovalcev ekipe Unior Tools Team to ni vplivalo. Ruaridh Cunningham je po zelo slabih kvalifikacijah danes štartal med prvimi. Na zgornjem in srednjem delu je bil izredno hiter – za v prvo dvajseterico, nato pa je izgubil nadzor nad kolesom in zgrmel s proge. Z veliko izgubljenega časa je bil na koncu 70. Jure Žabjek je vozil približno pol ure kasneje in prav tako nakazoval na uvrstitev globoko v prvo trideseterico. A tudi njemu je na prašni progi 'vzelo ' prednjo kolo, na srečo pa je bil padec manjši in se je lahko zelo hitro spravil nazaj na kolo. Na koncu je dosegel zelo dobro 34. mesto ter se v seštevku pokala povzpel na 51. mesto. Najvišje uvrščeni tekmovalec Uniorjeve ekipe je seveda Ruaridh, ki je s stalnimi dobrimi nastopi ter 9. mestom v Švici sezono zaključil na 26. mestu v skupni razvrstitvi.
 
Žiga Pandur se ni uvrstil v finale, treba pa je pohvaliti njegovo željo po dirkanju in dokazovanju, saj po hudi poškodbi na Škotskem še vedno ni povsem okreval.
 
Jure in Ruaridh sta po dirki povedala:
Jure Žabjek: »Proga na tem prizorišču mi res ustreza in na njej sem bil hiter vse dni, od prvega treninga do kvalifikacij in današnjega finala. V tem času se je proga zelo spreminjala, bila je zelo suha in prašna. Svojo finalno vožnjo sem začel zadržano, saj sem vedel, da je proga dolga in moram energijo razporediti čez celotno progo. Od srednjega dela naprej mi je šlo zelo dobro in sem imel tudi odličen vmesni čas, na četrtem merjenju sem bil 22. Približno 20 sekund pred ciljem pa sem na ozkem delu zapeljal s proge in končal v mreži. S končnim 34. mestom sem vseeno zadovoljen, vam pa da bi šlo brez padca še precej višje.
Na začetku sezone si nisem mislil, da bom prišel med najhitrejših 40 v svetovnem pokalu, zdaj vidim, da se lahko stalno uvrščam še precej višje. S tem grem tudi na naslednjo pomembno dirko - svetovno prvenstvo, ki bo že naslednji vikend v Italiji. Lani sem bil na svetovnem prvenstvu 32., letos bom vsekakor skušal ta rezultat izboljšati.
 
Ruaridh Cunningham: »Slab zaključek sicer solidne sezone. Vedel sem, da moram po sobotnih kvalifikacijah narediti kaj več in v glavi sem si naredil načrt kaj moram narediti. Vse je šlo po načrtu, na strmem delu pa me je “zmanjkalo
Zdaj bom šel domov in bom treniral velike skoke, tako da se pripravim za Red Bull Hardline. Teden počitka bo koristil, na Hardline pa se bomo zelo zabavali in se zato že veselim te dirke.
 
Navijači iz Velike Britanije bodo danes najbolj veseli, saj sta slavila Rachel Atherton in Danny Hart.
 
Jutri bo v Andori dirkala še Tanja Žakelj, štart je ob 11.20 po lokalnem času. Že prihodnji teden pa čaka najhitrejše spustaše še reprezentančni nastop na svetovnem prvenstvu v spustu in 4krosu – prvenstvo poteka v Val di Sole, razmeroma blizu Slovenije.
Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ