Kaden Groves prvič slavil v svetovni seriji, težak dan za favorite v Kataloniji

Kaden Groves prvič slavil v svetovni seriji, težak dan za favorite v Kataloniji
23.03.2022 AVTOR: N. Gr., foto: GreenEdge

Dirka po Kataloniji se je nadaljevala z drugo, šprintersko etapo, ki pa zaradi vetra ni bila enostavna. Več kot 30 sekund sta izgubila Simon Yates in Michael Woods, Richie Porte pa je že končal z dirko.

Ker na dirki po Kataloniji ni slovenskih kolesarjev, je morda nekoliko manj v ospredju, a razgibane katalonske ceste vedno ponudijo agresivno dirkanje. Tako kot v večini evropskih držav tudi tam trenutno kraljuje veter, zato sta bili prvi dve etapi zahtevni, čeprav sta se končali s šprintom.

V prvi je slavil Michael Matthews, v drugi pa je idealen začetek dirke za BikeExchange nadaljeval njihov mladi avstralski šprinter Kaden Groves, ki je slavil svojo prvo zmago v svetovni seriji. Groves je bil v zaključku boljši od Phila Bauhausa in Huga Hofstetterja, šprint pa je bil težak, saj se je cesta spet vzpenjala.

V prvi skupini je končalo le 46 kolesarjev, druga večja skupina pa je zaostala že 33 sekund. V njej so tempo narekovali kolesarji Israel Premier Techa, ki so poizkušali omiliti izgube enega od favoritov za končno zmago Michaela Woodsa. Kolesarji Israela so v prvi etapi povzročili echalone in narekovali tempo, a se jim ni izšlo, saj so se skupine polovile med seboj še pred zaključkom, tokrat pa so bili oni tisti, ki niso bili pozorni na bočnem vetru.

Danes trije vzponi prve kategorije4

Profil 3. etape. Foto: ProCyclingStats.com

Woods je tako izgubil 33 sekund, v tej skupini je končal tudi Simon Yates, pa Jai Hindley, Hugh Carth, Carlos Rodriguez, … Kar nekaj favoritov se je tako opeklo, še preden je dirka zavila v hribe. Rumeno majico je po dveh etapah oblekel Jonas Iversby Hvideberg (DSM), ki je prišel do vodstva po zaslugi odbitnih sekund na letečih ciljih.

Danes se v Kataloniji začenja razgiban teren, kolesarje čakajo trije vzponi prve kategorije, tudi zaključni (12,1 km, 4,5 %) do La Moline. Vsi trije so dolgi, a niso posebej strmi, zato bi lahko spremljali šprint manjše skupine favoritov v boju za etapno zmago.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ