Kaj bo prinesla Postojna?

Kaj bo prinesla Postojna?
16.06.2023 AVTOR: DZ

Hitro teče čas, če se spremlja dirko po Sloveniji in v petek bo na sporedu že tretja etapa. Zaključek bo vsekakor zanimiv in morda prinese večjo selekcijo, kot bi se sprva zdelo.

Prvi dve etapi sta minili po pričakovanjih. Večji del dirke so imeli glavno besedo ubežniki, potem pa je prišlo do sprinta glavnine. Obakrat je bil tudi ob izdatni pomoči Luke Mezgeca najboljši njegov kapetan in eden izmed najboljših sprinterjev na svetu Dylan Groenewegen.

Nizozemec je tako najboljši v skupnem seštevku in najboljši po točkah. A zdaj je pred vrati nekoliko težja etapa, v kateri naj sprinterji vseeno ne bi imeli priložnosti za zmago. Grosuplje bo gostilo start, cilj pa Postojna. Med tema krajema ni tako zelo veliko kilometrov, a kolesarji bodo krepko zaokrožili vse do Ilirske Bistrice. Kakšna pa je sicer 173,4 km dolga etapa?

Po skoraj štirih kilometrih zaprte vožnje in potem, ko bo prvi leteči cilj v Igu že po 10,8 km dirkanja se bodo kolesarji kmalu zatem povzpeli še na najtežji vzpon v etapi. Govorimo o 9,2 km dolgem klancu na Rakitno, katerega povprečni naklon je 5,5-odstoten. Gorski cilj druge kategorije se začne z zelo strmim delom, potem je rahel spust, kmalu pa se nadaljuje strmejši odsek.

Drugi del vzpona je nekoliko položnejši, ko pa bodo kolesarji po 30,4 km dirkanja prišli do gorskega cilja, ki je na 822 metrih nadmorske višine, sledi rahel spust in takoj spet krajši, strmejši vzpon. Potem pa zelo razgiban spust, ki ne dovoljuje pravega počitka. Na 67 kilometru bo vrh naslednjega kategoriziranega vzpona. To bo Planina. Vrh je na 621 metrih nadmorske višine. Vzpon je dolg 3,8 km, povprečni naklon pa je 4,3-odstoten. Potem bo karavana prišla v Postojno.

A po 73 kilometrih dirkanja bo pot nadaljevala proti Ilirski Bistrici, kjer bo na 101. kilometru leteči cilj. Sledil bo krajši vzpon na Veliko Bukovico, potem pa še klanec tretje kategorije na Šembije. Gre za 3,9 km dolg vzpon s 4,9-odstotnim povprečnim naklonom. Ko bodo kolesarji na 588 metrih nadmorske višine prečkali vrh bo sledila razgibana pot proti Postojni, kjer bo še zadnji leteči cilj po 149 kilometrih dirkanja. Potem pa spet Postojna in Planina. Za konec pa še mimo Postojnske jame do cilja.

Prvi in zaključni del sta tako zahtevna, da sprinterji tokrat ne bodo prišli do izraza. Tisti, ki se želijo boriti za končno zmago bodo morali biti vsekakor zelo pozorni, da ne bi na zavitih cestah v zadnjih kilometrih izgubili nepotrebnih sekund. Za zmago pa bi se lahko borili kolesarji, ki se sicer dobro znajdejo na klasikah. Vsekakor bo pestro. etapa se bo začela ob 10.45, končala pa nekje med 14.48 in 15.25.

Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ