Kaj je bolj aerodinamično: Disk zavore proti običajnim

Kaj je bolj aerodinamično: Disk zavore proti običajnim
14.12.2014 AVTOR: D. Z.
Disk zavore na cestnih kolesih? Proizvajalci jih že ponujajo. Pa uporabo v profesionalni karavani kdaj dovolili?

Odgovora na to vprašanje še nimamo. Mnogi uvedbi tega vsekakor nasprotujejo. Izpostavljajo preveliko razliko v zaviralni poti. Temu nasprotujejo z besedami, da če uveljavijo disk zavore, potem morajo potegniti mejo. Ali jih morajo začeti uporabljati vsi naenkrat, ali pa nihče. V nasprotnem primeru bi zares lahko prišlo do hudih padcev.

So pa tisti, ki so prepričani, da bo do uveljavitve disk zavor prej ali slej prišlo, že zaradi pritiska proizvajalcev. Pri Specializedu se niso ukvarjali s tem vprašanjem. Raje so opisali preizkus, ki so ga opravili v vetrovniku. Ti so si postavili vprašanje, katero kolo je hitrejše? Ali tisto z navadnimi zavorami ali pa tisto z disk zavorami?

Pri Specializedu so v vetrovniku v Morgan Hillu v Kaliforniji testirali dve identični kolesi, govorimo o modelih Tarmac. Obe kolesi je vozil isti kolesar, tako da bi prišlo do čim manjših razlik in do čim manjšega vpliva zunanjih dejavnikov. En "Tarmac" je imel disk zavore, drugi pa običajne. In do kakšnih rezultatov so prišli? Večjih razlik naj ne bi bilo.

V nasprotnem vetru so se zavore podobno odrezale, zato pa so ob vetru, rahlo s strani nekoliko bolj aerodinamične navadne zavore. »Pri nasprotnem vetru ni prišlo do razlik. Ko smo improvizirali veter s strani, ko so bile disk zavore nekoliko bolj izpostavljene, takrat smo opazili manjše razlike. Pri prevoženih 40 kilometrih je bilo kolo z disk zavorami osem sekund počasnejše, « je dejal strokovnjak za aerodinamiko pri Specializedu Chris Yu.

Ta pa je dodal, da raziskava vseeno ne prikazuje prave slike. »Če bi se vozili na trasi z več kilometrih spusta, ovinki … potem bi lahko bolj zaupali disk zavoram, tako da bi na tako dolgi razdalji hitro nadoknadili tistih osem sekund. Zato morate biti pozorni na celoten paket, ne samo na aerodinamiko. «

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ