Kaj je počel Alberto Contador? Je popustilo kolo? Je hotel preveč?

Kaj je počel Alberto Contador? Je popustilo kolo? Je hotel preveč?
15.07.2014 AVTOR: D. Z.
Alberto Contador je še eden izmed vrste kolesarjev, ki so morali dirko po Franciji končati predčasno. Odstopil je po hudem padcu v 10. etapi.

Riis: Bolečina je bila prehuda
O padcu smo že pisali, zdaj so znane tudi podrobnosti. Menedžer moštva Tinkoff Saxo Bjarne Riis je, potem ko je Alberta Contadorja ob prihodu na cilj desete etape odpeljal k zdravnikom, za medije potrdil, da ima njegov šampion počil golenico. »Psihološko je uničen. Bil je v življenjski formi. To je bil njegov Tour. Zdaj je zmešnjava. Na Tour smo prišli po zmago, saj je v izjemni formi. Nikoli še ni bil boljši. To je velika škoda, « je dejal Riis, ki je Contadorja v pravi drami vseskozi spremljal.

Najprej je bil ob njem takoj, ko je Španec padel in ko so mu zdravniki obvezali koleno, potem pa se je za njim vozil, ko se je poskušal vrniti med najboljše. A zaostanek, predvsem pa bolečine so postajale vse hujše. »Takoj mi je povedal, da je vedel, da bo težko nadaljeval. Vendar je kljub bolečini poskusil. Videl sem, da ni mogel več vrteti pedal. Vprašal me je, kaj naj naredim? Odgovoril sem mu: Alberto, ti se odloči, saj ti prenašaš bolečino. Potem se je ustavil, bolečina je bila prehuda, « je še dodal Riis.

De Jongh ugiba: Dvakrat padel, drugič zaradi zemlje na rokah
Alberto Contador se je pred odstop še zahvalil Michaelu Rogersu, ki je bil eden izmed tistih, ki mu je vseskozi stal ob strani in ga počakal. Potem pa se je v solzah usedel v spremljevalni avtomobil. A zdaj so tudi preostali kolesarji spregovorili, kako naj bi sploh prišlo do padca v spustu z drugega kategoriziranega vzpona v etapi.

»Daniele Bennati je vozil za njim in je povedal, da je zaradi hujšega udarca, ko naj bi zadel ob luknjo na cestišču, izpustil balanco. Nesrečno naključje. Ob padcu mu je Roche dal svoje kolo. Kilometer kasneje pa je spet padel. Razlog? Zaradi dežja so bile ceste še bolj spolzke, morda so bile njegove roke po prvem padcu še polne zemlje. Zato je izgubil nadzor. A to so zgolj ugibanja, « je dejal športni direktor Steven De Jongh.

Kolesarji: Hotel je v ospredje
»Zame se je srečno izteklo. Contador je padel zaradi lastne napake. Vsi smo se lepo vozili. Sam sem bil za klubskimi kolegi, ki so v glavnini narekovali ritem. Naredil sem rahlo luknjo, zgolj zato, da sem se počutil bolj varno. Alberto je očitno čutil potrebo po tem, da me prehiti. To je storil v njegovem značilnem slogu. Stoje, na pedalih. Zadel je luknjo in padel čez balanco. Njegova glava je šla tik ob mojem sprednjem kolesu. Lahko bi me prevrnil. Ne razumem, zakaj moraš toliko tvegati, samo zato, da pridobiš eno mesto, « je bil jasen kolesar moštva Lotto Belisol Jurgen Van den Broeck.

»Potem, ko sem videl padec, me ne čudi, da je odstopil. To je bila huda nesreča. Presenečen sem, da je sploh lahko nadaljeval. A takrat je veliko tvegal, « je še dodal Belgijec. »Kar sem lahko opazil, na spustu se je prebijal naprej. Meni se to ni zdelo potrebno, saj smo se že mi vozili dovolj spredaj. Zakaj je padel, nisem videl, a videl sem njegov padec. Večkrat je zadel ob tla. Zares močno. Potem pa je pristal ob cesti. Takoj sem pomislil, da se ne bo pobral, saj smo šli zelo hitro in udarec je bil zares hud, « pa je za cyclingnews.com dejal Jens Keukeleire, sicer član Orice GreenEdga.

Van Avermaet: To je bil neumen padec
Contadorjevo obnašanje je ostro kritiziral Belgijec Greg Van Avermaet, ki je poudaril, da se je celoten Tinkoff Saxo poskušal prav na spustu prebiti povsem v ospredje: »To ni bilo potrebno. Ob meni so se prebivali naprej. Že tako smo se vozili okrog 25 mesta, a očitno so hoteli še naprej. V spustih vedno želim ohraniti položaj, a oni so hoteli naprej. To je bil neumen padec na ravni cesti. Zelo neumen. «

Pri moštvu Tinkoff Saxo pa trdijo, da kolesarjem niso ukazali, da naj se v spustu prebijejo naprej: »Mislim, da so bili že ob začetku spusta zelo spredaj in dejali smo jim, naj ne tvegajo. Mislim, da se niso prebijali v ospredje. Tega jim nismo dejali. Alberto je pameten kolesar, ki uboga ukaz, če mu rečemo, naj ne tvega, « pa je za cyclingnews.com dejal športni direktor dansko-ruskega moštva Philippe Mauduit.

Katero kolo je bilo zlomljeno?
A na spletu se je že pojavila fotografija Contadorjevega zlomljenega Specializeda s številko 31 pod sedežem. Mnogi ugibajo, da je padel, ker je morda popustil celo nov okvir, ki so ga Američani izdelali v zadnjem času. A prej omenjeni De Jongh je to zavrnil, saj kolo naj ne bi bilo tisto, ki ga je Contador uporabljal, ko je padel.

»Vedeli smo, a takrat so se govorice že razširile. Tisto kolo ni naredilo niti kilometra in je še zdaj nekje v avtu. To je bilo rezervno kolo, ki smo ga imeli na avtomobilu. Ko smo prehitevali preostale avtomobile in smo bili ob vožnji po jarku nagnjeni in takrat je kolo trčilo ob drugo kolo. Pripravili smo drugo rezervno kolo, vendar se je izkazalo, da ga ni več potreboval, « je še pojasnil De Jongh.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ