Kaj nas čaka v nedeljo?

Kaj nas čaka v nedeljo?
29.03.2018 AVTOR: D. Z.
V nedeljo bon a sporedu že 102. dirka po Flandriji. Ena izmed največjih, morda največja klasika. Kaj nas čaka na sloviti De Ronde?

De Ronde. Najboljše v Flandriji. Kakorkoli bi poimenovali dirko po Flandriji, bi težko opisalo veličino te preizkušnje. Letos bo na sporedu 1. aprila.

Gre za dirko, za katero mnogi gledalci živijo vse leto. Sleherni kolesar si želi to preizkušnjo dobiti in se tako vpisati med nesmrtne. In, kakšna bo letošnja preizkušnja, že 102.? Letos bo dirka dolga 267 km in bo tako najdaljša v zadnjih 17 letih. Leta 2001 so morali kolesarji prevoziti dva kilometra več. Začela se bo v Antwerpu, končala pa v mestu Oudenaarde.

Bo sedem kilometrov daljša kot lanska in 12 kilometrov daljša kot predlanska izvedba. Prvih 108 kilometrov je tradicionalno lažjih, nezahtevnih in boli ali manj ravninskih. Sledil bo 110 kilometrov dolg krog, ki bo kolesarje že pripeljal do Oudenaarda. V tem krogu bo na sporedu 12 vzponov. Potem pa bo na vrsto prišel še zadnji,49 kilometrov dolg krog s šestimi vzponi in ciljem v Oudenaardu. Kolesarji bodo morali v zadnjih 150 kilometrih premagati 18 kratkih, a strmih klancev, med katerimi je lepo število tlakovanih.

Trasa je zelo podobna lanski. Tretji vzpon dneva je bil lani Eikeberg, letos pa bo Edelareberg. Kolesarji se bodo, tako kot lani povzpeli tudi na znameniti Muur van Geraadsbergen, osmi po vrsti. Ta bo na vrsto prišel 97 kilometrov pred ciljem. Organizatorji so ga šele lani po šestih letih spet uvrstili v traso. Omenimo še Koppenberg, na seznamu 13. vzpon. Na vrh bodo kolesarji prišli 46 kilometrov pred ciljem. Tu so tlakovci še posebno slabi in zdelani. Skupaj s strmino pa predstavljajo veliko oviro za kolesarje, obenem tudi priložnost za napad.

Odločilna vzpona dirke pa sta brez dvoma Oude Kwaremont (dolžina 2,2 km, povprečni naklon 4%, največji naklon 11%) in štiristo metrov dolg Paterberg. Kwaremont bodo kolesarji prevozili trikrat. Najprej kot prvega na dirki, potem pa še kot 11-ega in 17-ega, oziroma predzadnjega. Paterberg bo na sporedu dvakrat. Kot 12. vzpon in kot zadnji vzpon na dirki. Po zadnjem prečkanju bo do cilja samo še bolj ali manj ravninskih 14 kilometrov. Kakšen potek lahko pričakujemo? Najprej pobeg dneva, ki pa po vsej verjetnosti ne bo uspešen. Potem pa “naravna selekcija ”.

Če vzamemo za analizo zadnjih deset izvedb dirke. Šestkrat je kolesar zmago slavil po samostojnem pobegu (leta 2008, 2009, 2010, 2013, 2016 and 2017). Leta 2015 sta za zmago med sabo v sprintu obračunala dva kolesarja. V letih 2011 in 2012 smo videli sprint treh kolesarjev za zmago, leta 2014 pa je med sabo na tisti dolgi “ravnini ” v Oudenaardu obračunala četverica. Pa še zanimiv podatek. Leta 2001 smo v sprintu za zmago še zadnjič videli večjo skupino kolesarjev. Gianluca Bortolami je dobil sprint osmerice kolesarjev. Kdo bi letošnjo dirko lahko dobil?

Veliko je favoritov, lansko izjemno zmago pa bo branil Philippe Gilbert. Prav Quick Step je letos že dokazal, da lahko stavi na različne kolesarje, kot so Niki Terpstra, Yves Lampaert in Zdenek Štybar. Tu je Peter Sagan, ki je dirko dobil leta 2016, lani pa je med lovom na Gilberta padel. Trikrat svetovni prvak lahko dirko dobi po samostojnem pobegu ali pa v sprintu. Greg Van Avermaet je lani v zaključku sicer padel, a je na koncu prišel do drugega mesta. Že drugič je bil drugi na tej dirki, pa enkrat tretji, četrti, sedmi in osmi. Manjka mu torej zmaga.

Mnogi opozarjajo na še mladega Tiesja Benoota. Že peti pred dvema letoma je letos dobil dirko Strade Bianche. Potem so tu še Sep Vanmarcke, Oliver Naesen, Michal Kwiatkowski, že zmagovalec te dirki Alexander Kristoff, Matteo Trentin, Jasper Stuyven, Wout Van Aert … Na startu bodo tudi Luka Mezgec, Kristijan Koren, Borut Božič in Luka Pibernik. In, kakšno bo vreme? Deset stopinj celzija na startu in 20-odstotna možnost dežja. Ob cesti naj bi se zbralo skoraj 800 tisoč gledalcev. Spektakel je vsekakor zagotovoljen.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ