Kaj pa, če Tour ne pride do Pariza?

Kaj pa, če Tour ne pride do Pariza?
28.08.2020 AVTOR: DZ

Bliža se start letos prestavljene 107. dirke po Franciji. Ta bo v Nici, ki pa je na rdečem seznamu zaradi vse večjega števila okužb z novim koronavirusom.

"Mislim, da tisti, ki bi bil prvi po recimo tednu in pol dirkanja ne bi bil pravi zmagovalec dirke po Franciji. To ne bi bil pravi Tour de France."
Tom Dumoulin

Zaradi novega koronavirusa so morali organizatorji dirko po Franciji prestaviti na konec avgusta. Bliža se sobota, ko se bo veliki Tour, letos bo potekala že 107. izvedba tudi začel. Veliki start bo drugič v zgodovini in prvič po letu 1981 gostila Nica.

Prav v tem področju pa se v zadnjih dneh hitro povečuje število okuženih za novim koronavirusom. V sami Nici je nošenje mask obvezno tudi zunaj. Organizatorji so se odločili, da bodo poskušali dirko izpeljati v nekakšnih balonih oziroma mehurčkih. Torej. Da bodo vpleteni v dirko živeli čim bolj izolirano. Kolesarji in osebje predstavljajo en “balon”. Novinarji drugega. Potem so tu gledalci.

Število teh bo tako na startih in ciljih, kot tudi na vzponih krepko omejeno. Zaenkrat se govori o vsega pet tisoč gledalcih na startu ali cilju. Že na predstavitvi jih je lahko bilo "vsega" tisoč. Na vzpone pa gledalci ne bodo smeli z avtodomi. Organizatorji delajo torej vse, da bi dirko vendarle izpeljali. Tudi tako, da so ekipam prepovedali pred samim startom organizirati tiste klasične novinarske konference. Vsi intervjuji so potekali prek spleta.

Pa bo vse to dovolj? Iz moštva Lotto Soudal so že sporočili, da sta dva člana osebja morala zapustiti njihov “balon”, ker naj bi test pokazal, da sta okužena z novim koronavirusom. Nica je na rdečem seznamu, kar tudi ni dober znak. Poleg tega bo karavana v Nici v soboto in nedeljo, v ponedeljek pa se bo proti cilju tudi podala iz Nice. Zaenkrat se zdi, da bo organizatorjem uspelo vse skupaj izpeljati.

"Danes zjutraj smo na rdečem seznamu, vendar pa nas to ni ujelo nepripravljene. Že deset dni smo nekako vedeli, da bomo iz že tako zaprtega sistema prešli na še bolj zaprtega," je pojasnil direktor dirke Christian Prudhomme. Pa bodo kolesarji prišli tudi do Pariza? Na to vprašanje nima nihče odgovora. S podobnim vprašanjem so novinarji soočili tudi Primoža Rogliča.

"Vsi smo veseli, da bomo lahko začeli v soboto. Karkoli se bo zgodilo, nad tem nimamo nadzora. Tour traja tri tedne, cilj pa je v Parizu. Tako gledam na vse skupaj. Upam, da če bomo že startali v Nici, potem lahko končamo v Parizu," je dejal Roglič. Kaj pa, če se bo Tour vseeno končal predčasno? Kakšni rezultati bodo obveljali? Koliko etap je dovolj, da bodo nekoga razglasili za zmagovalca Toura?

Na ta vprašanja ne organizator ne Mednarodna kolesarska zveza še nista podala odgovorov. Zaenkrat torej ni jasno, koliko etap bodo kolesarji morali odpeljati, da bomo lahko dobili uradnega zmagovalca. Je pa glede tega jasen Tom Dumoulin, sicer Rogličev klubski kolega pri Jumbo Vismi:

"Nimamo načrta, da bi poskušali vodstvo prevzeti že takoj na začetku samo zato, ker bi dirko lahko prekinili po recimo enem tednu. Mislim, da tisti, ki bi bil prvi po recimo tednu in pol dirkanja ne bi bil pravi zmagovalec dirke po Franciji. To ne bi bil pravi Tour de France. To bi bila desetdnevna dirka, ki bi jo sicer bilo lepo dobiti, a ne bi bilo tisto pravo. Mi smo pripravljeni na tritedensko dirko. Želimo dobiti Grand Tour, Tour de France."

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ