Kaj vozi Marko Baloh? Od Gianta do gum Vittoria!

Kaj vozi Marko Baloh? Od Gianta do gum Vittoria!
06.06.2013 AVTOR: D. Z.
Marko Baloh je že v ZDA, kjer bo še šestič med posamezniki nastopil na ekstremni dirki čez Ameriko. Preverili smo, s kakšno opremo se bo Baloh podal na 4828 kilometrov dolgo pot.

Ekstremna dirka se bo začela v torek, 11. junija v Oceansidu. Na dirki bo uporabljal dve kolesi, in sicer nov Giantov model Propel Advanced SL. Govorimo o modelu, za katerega se pri Giantu hvalijo, da je eno izmed najbolj aerodinamičnih koles. Poleg tega modela bo imel Baloh na voljo še model Giant TCR Advanced SL.

»Začel bom kar s TCR. En krajši del, ko se spustiš v puščavo, bi sicer bil za Propela, a nima smisla komplicirati, saj tudi z menjavanjem izgubljaš čas, « pravi Marko. Ta je, medtem ko se že pripravlja na šesti nastop, še pojasnil: »Propel pride na vrsto v Koloradu, Kansasu in naprej po ravnini. Potem proti koncu spet nekaj TCR. Čisto na koncu, če bo tesen boj za uvrstitev, pa morda spet pride na vrsto Propel, da poženem po kakšni ravnini. «

Prav zato ima Baloh na kolesih različna prestavna razmerja. TCR ima prestavno razmerje, prilagojeno vzponom. »Na Propelu je standardna gonilka, zadaj pa verižnik 11/23. Na TCR imam gonilko s kompaktnim prednjim verižnikom, zadaj pa ima največji verižnik 28 zob. Pride prav, ne toliko čez Skalno gorovje kot pred koncem čez Apalače. Tam so vzponi strmi, pa tako si že utrujen, da je tudi pri takšnem prenosu kdaj zmanjka. Nekateri imajo zadaj tudi 36, « je še dodal Baloh. Na Propelu bo uporabljal elektronsko različico Shimano Dura Ace Di2.

Preostale "sestavine", ki bodo morale zdržati zares dolgo pot pa so naštete v nadaljevanju:
Krmilo: Oval, klasično, širina 44 cm, aluminijasto. »Karbonsko ni tako zanesljivo, če nanj namestiš še triatlonski nastavek, « je pojasnil Baloh.

Opora krmila: Syntace za standard OverDrive2.
Triatlonski nastavek na krmilu: Syntace Tribar. »Uporabljam ga že kar dolgo, zdaj imam model 3. Na Propelu nimam stikal za prestavljanje na triatlonskemu nastavku, na TCR pa, tam jih bolj potrebujem, « je pojasnil Baloh.
Merilnik moči: Keo Power.
Sedež: Fizik Vitesse HP. Marko: »To je nekakšen unisex model sedeža, ustreza mi. Ves čas ga uporabljam. Za treninge, dirke, tudi za RAAM. Včasih smo sedeže še menjavali, dajali gor mehke sedeže, jaz jim rečem 'pony' sedeži … Sam sem prva dva Raama vozil z zelo mehkim sedežem, pa sem potem ugotovil, da me še bolj žuli, saj ima večjo površino. Sedež ne sme biti ne premehak ne pretrd, pa prava dimenzija mora biti, « je pojasnil Baloh.
Obročniki: FFWD. »Imam nekaj kompletov različnih, ti so za ravnine, višina obroča je 6 cm, imam še dva nižja kompleta, 4 cm in za klance 2,5 cm, pa še ene 8 ali 9 cm, ki sem jih lani po svetovnem prvenstvu na 24 ur kar pustil v ZDA. Tile so na pestih DT, drugi pa na FFWD. Enkrat sem imel s sabo polno 'feltno', pa moraš imeti res srečo z vetrom. Bilo je toliko stranskega, da je nisem uporabil. Pa še na letalu sem jo enkrat poškodoval, « je pojasnil Baloh.
Gume: »Verjetno bodo Vittoria, navajen sem jih, « je pojasnil Baloh.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ