Kako do znamenitega dvojčka

Kako do znamenitega dvojčka
29.05.2024 AVTOR: DZ; foto: Sirotti

Tadej Pogačar je na prepričljiv način dobil dirko po Italiji in zdaj je pripravljen na nov podvig. Z ekipo razmišljajo o dirki po Franciji. Za dosego znamenitega dvojčka.

“Smo na pol poti. Zdaj moramo samo še dobiti Tour. To je velik izziv in tega smo se zavedali od samega začetka, vendar pa menimo, da če ne poskusiš, potem ne moreš doseči ničesar. V tej sezoni smo si za cilj postavili dvojček Giro/Tour in na tem trdo delamo. Vse gre po načrtih in od torka dalje se osredotočamo na dirko po Franciji,” je medijem na cilju v Rimu pojasnjeval glavni mož moštva UAE Team Emirates Mauro Gianetti.

Priznal je tudi, da mu je ta podvig vzel marsikatero uro spanja, saj se zaveda, da je v isti sezoni Giro in Tour uspelo dobiti le sedmim kolesarjem. Vse skupaj je začel Fausto Coppi, kot zadnji pa se je s tem proslavil leta 1998 Marco Pantani. V bližnji preteklosti so to poskusili tudi Chris Froome, Tom Dumoulin in Alberto Contador. Prvi cilj so izpolnili. Pogačar je dobil Giro. Očitno brez pretiranih naporov. Brez poškodb, predvsem pa ne preveč utrujen.

“Potekalo je bolje od mojih pričakovanj. Na Giru so morali kolesarji premagati 11 tisoč višinskih metrov manj kot lani in to je bil prvi pogoj v tem načrtu. Vse je tudi odlično potekalo. V preteklih letih je bilo več dežja, tokrat pa je deževalo predvsem v zadnjem tednu, ko je kljub morebitnim slabim cestam manj nervoze in manj možnosti za padce,” je priznal še eden izmed vidnejših predstavnikov moštva UAE Joxean Matxin.

Pogačar je dobil kar šest etap, bil je v akcijo od prvega dne in v drugi etapi je že oblekel rožnato majico, ki je ni več izpustil iz rok. Kljub temu je Matxin prepričan, da je Pogačarju uspelo prihraniti nekaj moči: “Ko smo pripravili načrt za Giro, smo morali imeti v mislih tudi Tour, pa čeprav smo bili od starta do konca že zaradi spoštovanja do nasprotnikov in samega športa povsem osredotočeni na Giro.” Seveda ja bila Pogačarjeva zmaga v skupnem seštevku nadvse prepričljiva.

Skoraj deset minut prednosti pred Martinezom si je privozil, kar je ena izmed najvišji razlik v zgodovini dirke, a vendar ni dirkal pretirano napadalno, pravi Matxin: “Želeli smo, da zmaga, a brez ekstremnega razmetavanja z močmi in brez dolgih napadov. Vedno z mislijo na Tour. S tako mislijo smo tu imeli ekipo, ki ga je lahko pripeljala bližje ciljem etap, saj si ni mogel privoščiti takega dirkanja, kot na dirki Strade Bianche. Tri tedne ne moreš kar napadati 80 kilometrov pred ciljem.”

Matxin in Gianetti sta potrdila, da se bodo zdaj držali prvotnega načrta. Prvi teden po Giru je namenjen počitku. Potem pa bo Pogačar odšel na višinske priprave. Tokrat bližje Nici. Izbrali so Isolo 2000, ki bo sicer gostila tudi cilj ene izmed etap letošnjega Toura. Tja bo Pogačar odpotoval 3. junija, dirkal pa vse do Toura ne bo več.

“Po sedmih dneh popolnega počitka bo šel na višinske priprave v Isolo 2000. Tam bo natančno 19 dni. Med Girom in Tourom je pet tednov, kar je zelo pomembno, saj nam to obdobje omogoča, da si Tadej spočije in se tudi dobro pripravi. Spoznali smo, da bo Tadej potreboval en teden počitka in potem najmanj tri tedne priprav. Tik pred Tourom bo še nekaj dni doma,” je pojasnil Matxin.

Vsekakor pa brez dirkanja v tem obdobju. Leta 2015 se je takega podviga lotil Alberto Contador, ki pa je junija nastopil še na dirki Route du Sud. Po zmagi na Giru je Tour končal na petem mestu. Leta 2018 je bilo med Girom in Tourom šest tednov premora in to sta želela izkoristiti Dumoulin in Froome. Froome je po izjemnem preobratu dobil Giro pred Dumoulinom.

Na Touru pa je šele v zadnjem kronometru ugnal Primoža Rogliča in se prebil na končno tretje mesto. Pred njim je bil Tom Dumoulin, zmage pa se je veselil Geraint Thomas. Dumoulin je med Girom in Tourom nastopil samo na nizozemskem državnem prvenstvu. “Preučili smo preostale poskuse, je pa tudi jasno, da so bile okoliščine povsem drugačne,” je dejal Matxin, ki je zavrnil možnost, da bi Pogačar branil naslov državnega prvaka:

“Z 31 dnevi dirkanja v nogah bo šel naravnost na dirko po Franciji. Tak je bil prvoten načrt. Naša ideja je bila, da zmanjšamo količino dirkanja pred Girom. DO starta v Torinu je imel deset dni dirkanja. Zdaj smo jih dodali 21. Tudi mnogi njegovi tekmeci bodo imeli do Toura podobno število startov.” Pogačar bo imel ob sebi izjemno močno ekipo. Na startni listi so lani tretji Adam Yates, Joao Almeida, Juan Ayuso, Marc Soler, Pavel Sivakov, Nils Politt in Tim Wellens.

V ekipi tako ni niti enega, ki je Pogačarja podpiral na dirki po Italiji, kar pomeni, da bodo pomočniki sveži in pripravljeni: “Nikoli nismo razmišljali o možnosti, da bi kdo z izjemo Tadeja odpeljal Giro in Tour. To pa zato, ker je Tadej poseben. Je neverjeten in ima neverjetno sposobnost regeneracije. Od ostalih nismo želeli zahtevati česa podobnega, saj smo želeli, da so se fantje, ki so bili v ekipi za Giro osredotočili samo na Giro. Fantje, ki bodo nastopili na Touru, pa se lahko osredotočijo samo na Tour. Tadej ima poseben program in bo deležen tudi posebne priprave.”

Seveda bodo tekmeci močnejši. Vprašljiv je sicer nastop, še posebej pa forma Jonasa Vingegaarda. Tu pa so vsaj še Primož Roglič, Remco Evenepoel, Carlos Rodriguez, Felix Gall … “V sodobnem kolesarstvu imaš veliko šesterico. Vingegaard, Roglič, Tadej in Evenepoel, pa še Van der Poel in Van Aert. Ti fantje so na povsem drugi ravni. Na tem Giru smo videli, da je bila velika razlika, ker jih z izjemo Tadeja ni bilo. Tadej je zelo močan in v izjemni formi, a na Touru bo drugačna konkurenca kot na Giru,” je še zaključil Matxin.

Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ