Kako ostati zdrav?

Kako ostati zdrav?
07.12.2014 AVTOR: D. Z.
Avtor Trevor Connor je o tej temi govoril s strokovnjakom, dr. Jasonom Glowneyjem in s kolesarjem moštva BMC Brentom Bookwalterjem. Tu so nasveti, ki so jih zbrali.

1. Pazite nase: »Gre za preventivo, « je dejal Glowney. Z Bookwalterjem se strinjata, da sem spadajo dober spanec, pravilna prehrana, izogibanje stresu in pameten trening.

2. Izognite se pretreniranju: Če bolehate pogosteje kot običajno, potem obstaja velika verjetnost, da ste pretrenirani. »Poslušajte svoje telo. Če ste izmučeni, pred vami pa so intenzivni intervali, potem ni razloga, da bi jih opravili, « je že večkrat slišan nasvet ponovil Glowney.

3. Izogibajte se večjim družbam: To ne pomeni, da morate ostale ljudi izključiti iz svojega življenja. Ne. Imunski sistem je najbolj ranljiv takoj po napornem treningu in takoj po opravljeni taki aktivnosti. Glowney svetuje, da raje ostanemo doma, kot pa da se zadržujemo v prostorih z večjim številom ljudi. »Najbolj pomembno je, da poskrbimo za hidracijo, hrano in za to, da se vrnemo v tisto regeneracijsko rutino. «

4. Potujte pametno: Bookwalter je dal nekaj koristnih nasvetov. Večkrat si umijte roke, bolj skrbno skrbite za lastno higieno, izogibajte se ljudem, ki kašljajo … Glowney pa priporoča uporabo ventilatorjev na samem letalu, saj naj bi ti poskrbeli, da vas bodo virusi težje »dosegli «.

5. Pred poletom si spočijte: »Potovati, ko ste utrujeni, je ena izmed slabših idej, « pravi Bookwalter: »Morda se vam zdi naporen trening tik pred poletom dobra ideja, a imunski sistem bo zaradi tega bolj ranljiv. «

6. Preprečite pregretost telesa: V članku uporabijo izraz hipertermija. Torej, stanje, ko se telo pregreje, ko pride do povišane temperature. Rešitev. Po treningu morate poskrbeti za pravilno hidracijo in ob vročih dnevih za zaužitje dovolj hladnih pijač. S tem boste poskrbeli, da se bo imunski sistem vrnil v zaželeno stanje.

7. Sprijaznite se: Če ste zboleli, potem se s tem morate sprijazniti in soočiti. »Če se boste kljub temu držali programa treninga ali celo nastopili na dirki, potem boste morda ogrozili vaš napredek na dolg rok, « je pojasnil Bookwalter in dodal, da je, če že zbolimo, bolje, da to prebolimo v postelji in ne na kolesu.

8. Zaupajte strokovnjakom: Zaupati jim morate tudi takrat, kot zbolite. »Mislim, da smo vsi športniki zelo ambiciozni in želimo takoj nadaljevati s trening. Po vsej verjetnosti prej, kot bi smeli, « je priznal Bookwalter. Glowney pa je poudaril, da bi morali športniki, ki večkrat zbolijo, vzrok oziroma rešitev za te težave poiskati s pomočjo strokovnjakov. Od trenerja in maserja do nutricionista.

9. Prilagodite treninge: Čeprav se zjutraj še tako dobro počutite, če ste ponoči kašljali, to pomeni, da še niste pripravljeni. »Tudi, ko se mi energija povrne, sam mislim, da še nisem povsem pripravljen na vrnitev. Sem pristaš tega, da si je vedno bolje vzeti kakšen dan več premora, « je priznal Bookwalter. Pa tudi, ko se vrne na kolo, nekaj dni opravlja zgolj lažje treninge: »Če sem bil preveč agresiven v prvih dneh, se mi je to vedno vrnilo. «

10. Blažje in hujše bolezni: Glowney je pojasnil, da mnogi strokovnjaki razlikujejo bolezni na tiste nad grlom in tiste pod njim. Torej na tiste, ki se kažejo zgolj v obliki zamašenega nosu ali vnetega grla in tiste, ki vplivajo na pljuča. Pri prvem primeru ni nič narobe, če opravljamo treninge, le da jih nekoliko omilimo: »Toda stvari, ki so bolj spodaj. Pri teh je vsekakor bolje počakati, dokler jih ne pozdravimo, « pravi Glowney, ki je jasen tudi pri povišani temperaturi: »Zagotovo ne smemo kolesariti. « Priporoča pa počitek tudi 24 ur potem, ko vročine nimamo več.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ