Kako skrbeti za vzmetenje pozimi

Kako skrbeti za vzmetenje pozimi
08.01.2019 AVTOR: Jure Klančar

Pozimi trpi, poleg kolesarja, predvsem vzmetenje. Kako torej lahko zagotovimo optimalno delovanje tudi pozimi?

Zunanji dejavniki močno vplivajo na delovanje vzmetenja zaradi česar ste verjetno že kdaj opazili, da vzmetenje na vašem kolesu pozimi deluje precej slabše kot poleti. Seveda to ni razlog za to, da postavite kolo čez zimo v kot, saj se lahko večino teh problemov vsaj delno odpravi.

Blatniki!

Blato in ostale nevšečnosti na zimskih trejlih se z veseljem nabirajo na vilici ter uničujejo tesnila. Če imate raje gladko delujoče vzmetenje kot drage servise vzmetenja potem se boste verjetno strinjali, da je poceni blatnik za vilico precej dobra.

Preverite pritisk

Spremembe temperature vplivajo na pritisk v komori, kar lahko spremeni sag - količino uporabljenega hoda, ko se usedete na kolo. Seveda obstaja tudi možnost, da bo treba zaradi vseh božičnih piškotov dodati malo več pritiska za boljše praznično razpoloženje na trejlih.
Čiščenje

Seveda nobenemu po dolgi utrujajoči turi ne diši čiščenje kolesa vendar je to verjetno najboljša naložba. Če ga očistite takoj po uporabi boste preprečili zastajanje umazanije okoli tesnil ter druge dele zavarovali pred rjavenjem, kar bo izboljšalo delovanje ter podaljšalo življenjsko dobo. Dobra praksa je tudi redno čiščenje ter mazanje potopnih cevi (stancionov) saj bo tako vzmetenje delovalo bolj gladko hkrati pa se boste izognili praskam ter olajšali delo tesnilom.


Tale je zagotovo potreben čiščenja!

Nastavitve blažilcev


Pri nižjih temperaturah se poveča viskoznost olja v blažilcih zaradi česar se včasih zdi, da recimo vilica pozimi ni dovolj aktivna. Če imate možnost lahko seveda zmanjšate blaženje (compression), kar poveča odprtine preko katerih teče olje in omogoči boljše delovanje tudi pozimi. Če nimate možnosti nastavitev lahko rahlo znižate pritisk v vzmetenju, kar bo imelo podoben učinek.

Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ