Kakšen ogljični odtis je pustilo SP v Flandriji?

Kakšen ogljični odtis je pustilo SP v Flandriji?
01.12.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Flanders 2021

Prireditelji svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu v Flandriji 2021 so objavili analizo vplivov na okolje, ki jih je imela organizacija svetovnega prvenstva, pa tudi skupni ogljični odtis, ki ga je SP pustilo.

Kolesarstvo je zaradi dejstva, da poteka na prostem, na cesti in na daljših razdaljah avtomatično podvrženo temu, da se veliko število ljudi in vozil neprestano premika, posledično pa tudi precej obremenjujejo okolje. Prireditelji SP v Flandriji so z agencijo Deloitte pripravili podrobno analizo vpliva na okolje, ki ga je pustila organizacija SP.

Izračunali so, da je SP v Flandriji ustvarilo 2,292 tone CO2, kar je enako kot celotni letni oglijčni odtis 265 Belgijcev ali 1380 povratnih letov na relaciji Bruselj - New York. Vse to v manj kot 14 dneh, s tem da pri zajemanju podatkov niso upoštevali ogljičnega odtisa, ki so ga pustili navijači med potovanjem na SP in nazaj. Te podatke je težje oceniti, po nekaterih ocenah pa bi se številka utegnila povečati za 80 odstotkov.

Generatorji na biodizel, električni avtomobili, …

Precej velike številke za šport, ki se oglašuje kot zelen, in to kljub temu, da so prireditelji uvedli nekaj ukrepov, ki sledijo Unescovim ciljem trajnostnega razvoja (Sustainable Developement Goals - SDG). Na prvenstvu so bili prepovedani plastični kozarci za enkratno uporabo, vsi generatorji so delovali na biodizel in 34 dizelskih avtomobilov prirediteljev so zamenjali s 4 električnimi in 30 hibridnimi vozili. Vsi avtomobili reprezentanc, ki so jih reprezentance dobile na prvenstvu, so bili še vedno opremljeni z bencinskimi motorji …

»Zavedamo se, da ima takšno prvenstvo pomembno vlogo v družbenem življenju in zato je bila trajnost eden naših osnovnih ciljev, ko smo se leta 2018 odločili za kandidaturo. Skupaj smo naredili nekaj pomembnih korakov in prispevali k temu, da je ogljični odtis prvenstva manjši,« pravi Christopher Impens, predstavnik prirediteljev.

»Zavezani zeleni prihodnosti«

»Pozdravljam odločitev prirediteljev, da so pripravili takšno analizo, ki bo postala pomemben orientir za vse prihodnje organizatorje in hkrati cilj, ki ga bodo, upajmo, še presegli. Zavezani smo zeleni prihodnosti in to je bil nedvomno korak v pravo smer,« pravi predsednik UCI David Lappartient.

Če številke postavimo v perspektivo, BBC predvideva, da bo svetovno prvenstvo v nogometu v Katarju 2022 proizvedlo 3,8 milijonov ton ogljikovega dioksida. V primerjavi s temi številkami se kolesarstvo zdi najbolj zelen šport na svetu …

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ