Kaos na Poljskem: Hud padec v sprintu in 3. Mezgec

Kaos na Poljskem: Hud padec v sprintu in 3. Mezgec
05.08.2020 AVTOR: DZ

Začela se je dirka po Poljski. Najprej sprint v Katowicah. V zaključku je prišlo do hudega padca. Napeto čakanje, kakšno je zdravstveno stanje Fabja Jakobsna.

Začela se je dirka svetovne serije po Poljski. Stadion Slaski je gostil start, cilj pa po 196 kilometrih Katowice. Lani je v Katowicah zmago slavil Luka Mezgec. Po zmagi se je takrat veliko govorilo o tem, da je postavil nov hitrostni rekord v sprintih, saj je presegel 80 km/h.

Cilj je postal zdaj že tradicionalen, pa čeprav so se mnogi kolesarji pritoževali, da je zaradi rahlega spuščanja in velikih hitrosti zelo nevaren. In prav do hudega padca je prišlo v prvi etapi. A najprej na začetek. Na startu so se kolesarji z minuto tišine spomnili na lani prav na ta dan tragično preminulega Bjorga Lambrechta.

Kmalu po startu pa so se v beg podali Julius Van den Berg (EF Pro Cycling), Kamil Małecki (CCC Team), Samuel Bran (Novo-Nordisk) in Maciej Paterski (Polish National Team). Etapa je bila ravninska, v glavnini pa so imeli vse pod nadzorom kolesarji treh ekip: Deceuninck Quick Step, Jumbo Visma in Bora Hansgrohe.

30 kilometrov pred ciljem je prišlo do manjšega padca, potem pa se je priče boj za prevlado v ospredju. Tudi v zadnjem kilometru ni bilo ekipe, ki bi uspela sestaviti prepričljiv sprinterski vlak. Potem je Sunwebu uspelo vzpostaviti prevlado, v samem sprintu pa so po pričakovanjih do besede prišli Pascal Ackermann, Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen, pa tudi Luka Mezgec.

Groenewegen je bil v najboljše položaju in zdelo se je, da sprinta zmagi naproti. Po njegovi desni stranii pa se mu je približal Fabio Jakobsen in Groenwegen je najprej enkart zavil na desno, potem pa še enkrat. Takrat je prišlo do dotika in Jakobsen je z veliko hitrostjo priletel v ograjo, ki jo je odneslo visoko v zrak.

Posledično je prišlo do padca večjega števila kolesarjev. Groenwegen, ki je prvi prečkal ciljno črto je ravno tako padel. Pa Jasper Philipsen, Marc Sarreau … Kmalu po koncu dirke, so Groenewegnu odvzeli zmago in ga izključili z dirke. Fabio Jakobsen pa je bil razglašen za zmagovalca.

A prav Jakobsen jo najhuje skupil. Iz bolnišnice so sporočili, da se za njegovo življenje še borijo. Iz ekipe Jumbo Visma so se tudi uradno opravičili: "Mislimo na Fabia Jakobsena in ostale vpletene v padec na dirki po Poljski. Do takih padcev ne bi smelo priti. Iskreno se opravičujemo. Interno pa se bomo pogovorili, preden podamo naslednjo izjavo."

Seveda prihajajo prek družabnih omrežij različna sporočila podporo, pa tudi kritik na račun Dylana Groenewegna. Glavni mož Deceuninck Quick Stepa Patrick Lefevre je celo zapisal, da je to kriminialno dejanje. Zvečer se je oglasila tudi Mednarodna kolesarska zveza:

"UCI strogo obsoja tako nevarno vožnjo Dylana Groenewegna, ki je Fabia Jakobsena nekaj metrov pred ciljem porinil v ograjo in povzročil množični padec na dirki po Poljski. Dejanje je nesprejemljivo in smo ga prijavili disciplinski komisiji, ki bo vse preučila in sprejela kazen."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ