Kaos v vetru, mnogi zaostali in zmaga Van Aerta

Kaos v vetru, mnogi zaostali in zmaga Van Aerta
15.07.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Dirka po Franciji je pokazala zobe. V na prvi pogled lažji etapi je v zaključku prišlo do prave selekcije. Zmagal pa je Wout Van Aert.

Dan pred prvim dnevom počitka so kolesarji opravili z deseto etapo. Saint Flour je gostil start, Albi pa po 217 kilometrih dirkanja cilj. Etapa ni bila posebej zahtevna, pa čeprav so morali kolesarji premagati tri vzpone tretje kategorije in enega četrte. Prvi del je bil razgiban, drugi del pa bolj ravninski, tako da so mnogi pričakovali sprint glavnine, saj je to še ena izmed redkih priložnosti za sprinterje.

Tako je etapa tudi potekala. Julian Alaphilippe je z moštvom Deceuninck Quick Step branil rumeno majico. Največ dela so na čelu glavnine opravili Kasper Asgreen, Tony Martin in Maxime Monfort. V pobeg dneva pa so se znašli Anthony Turgis (Total Direct Energie), Tony Gallopin (AG2R La Mondiale), Odd Christian EIking (Wanty-Gobert), Mads Wurtz Schmidt (Katjuša-Alpecin), Natnael Berhane (Cofidis) in Michael Schar (CCC Team).

Prav velike prednosti si kljub vsemu niso uspeli privoziti, tako da je bilo, jasno, da imajo sprinterji veliko željo po tem, da bi se pomerili v sprintu za zmago. 90 kilometrov pred ciljem je prednost ubežnikov padla pod dve minuti. Veter s strani je postajal vse močnejši. Dobrih 60 kilometrov pred ciljem so v glavnini tudi po ozkih cestah krepko pospešili.

Do razlik sprva ni prišlo in tako se je glavnina ustavila. Sledilo je mirno nadaljevanje, vse dokler ni dobrih 35 kilometrov pred ciljem napadla ekipa EF Education First. Američani sprva niso bili uspešni, in kolesarji so uspeli ujeti priključek. A to je bila napoved napetega nadaljevanja. Nekaj več kot 30 kilometrov pred ciljem je sledil nov napad.

Aktivni so bili predvsem kolesarji Deceuninck Quick Stepa in Ineosa in glavnina je razpadla. Le redki so ostali v ospredju in kar nekaj kolesarjev se je ujelo v ozadju. Tudi Thibaut Pinot, Jakob Fuglsang, Rigoberto Uran, Richie Porte, Mikel Landa, Giulio Ciccone, George Bennett … V ospredju so nadaljeval z napadalno vožnjo. Kolesarji Ineosa so dobili pomočnike, saj so vsi želeli izkoristiti ponujeno priložnost.

Prednost se je povečevala in v ozadju so kandidati za rožnato majico samo še reševali, kar so lahko še rešili. A jasno je bilo, da vodilnih ne bodo uspeli ujeti. Ubežniki so bili ujeti dobrih 25 kilometrov pred ciljem. Peklenski ritem pa se je nadaljeval. V prvi skupini so bili Alaphilippe, Thomas, Bernal, Mas, Bardet, Kruijswijk, Yates, Martin, Quintana … pa tudi nekateri sprinterji.

Sledilo je hitro nadaljevanje vse do cilja. V zaključku so vlak poskušali sestaviti kolesarji Sunweba. Majhna skupina kolesarjev se je udarila za zmago. V tesnem sprintu pa je bil najboljši Wout Van Aert. Kolesar, ki ga poznamo s ciklokrosa je že na svojem prvem Touru zasluženo prišel do etapne zmage. Sledili so Viviani, Ewan, Matthews, Sagan, Philipsen, Colbrelli, Trentin, Naesen in Van Avermaet.

Skupina s Pinotom, Portom in Uranom je izgubila kar 1:40. Dodatne pol minute je izgubil Landa. Alaphilippe je obdržal vodstvo v skupnem seštevku, medtem ko je seveda prišlo do sprememb za njim. Thomas je zdaj drugi, Bernal tretji. Ciccone je z drugega mesta padel na 10., Pinot pa s tretjega na 11. Jan Tratnik je 70., Matej Mohorič pa 99.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ