Kaos v vetru, sprint Gaviriji in Rogličevo vodstvo

Kaos v vetru, sprint Gaviriji in Rogličevo vodstvo
25.02.2019 AVTOR: DZ, vir: UAE Tour

UAE Tour.Primož Roglič je obdržal vodstvo v skupnem seštevku, potem ko je v sicer ravnisnki etapi prišlo do pravega kaosa. Drugo etapo je dobil Fernando Gaviria.

Roglič v rdečem
Po ekipnem kronometru, ki so ga na izjemen način dobili kolesarji moštva Jumbo Visma je Primož Roglič na startu druge etape dirke UAE Tour nosil rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku. Pred kolesarji je bila sicer ravninska, 184 kilometrov dolga etapa, a mnogi so na poti do cilja – gostil ga je Abu Dhabi Big Flag – opozarjali na veter s strani.

Najprej vse mirno ...
In prav v tem vetru smo videli izjemno dirkanje. Najprej se je po pričakovanjih v ospredju izoblikovala manjša skupina ubežnikov, ki so jo sestavljali Sam Brand, Charles Planet, Igor Bojev in Stepan Kurijanov. Privozili so si že 12 minut prednosti in zdelo se je, da bomo gledali nadaljevanje po meri sprinterjev. Prvi dve uri je bilo dirkanje res mirno in predvidljivo. Potem pa so kolesarji spremenili smer in pričelo je pihati s strani.

... potem dirkanje na veter
Takoj je prišlo do selekcije. Glavnina je razpadla na več skupin, v ospredju se je izoblikovala skupina vsega 26 kolesarjev, med katerimi pa je bil tudi vodilni Primož Roglič, ki se je tako odlično vozil. Tu so bili tudi Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali, Fernando Gaviria, Marcel Kittel, Caleb Ewan … Povsem v ozadju se je ujel Richie Porte. Zaostajal je že za več kot tri minute, medtem ko je prva zasledovalna skupina za Rogličevo zaostajala za minute.

Združenje glavnine
Vse pa se je potem umirilo, tudi vetra ni bilo več tako močnega in 75 kilometrov pred ciljem sta se ti skupini združili. Za to so poskrbeli predvsem kolesarji Deceuninck Quick Stepa, ki s potekom sprva niso bili zadovoljni. Tudi skupina s Portom se je vrnila in tako so se kolesarji lahko pripravili na sprint glavnine. “Šlo je za tipično dirkanje na veter. Bil sem v prvi skupini, vendar pa so se na koncu skupine združile. Mislim, da smo s fanti pokazali, da smo zelo močni in moram se jim zahvaliti,” je po cilju priznal Roglič.

Gaviria do zmage
Tri kilometre pred ciljem so pobudo prevzele sprinterske ekipe. Sledil je sprint, v katerem je bil Fernando Gaviria premočan in je ekipi UAE Team Emirates na praktično domači dirki priboril pomembno zmago. Drugi je bil Elia Viviani, tretji pa Caleb Ewan. Luka Mezgec je bil 18., Primož Roglič 38., Jan Tratnik pa 131. Roglič je ostal v rdeči majici vodilnega v skupnem seštevku. Tretja etapa bo precej zahtevnejša, saj se bo končala na vrhu vzpona Jebel Hafeet.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ