Kar štirje Slovenci na prvi pravi klasiki (VIDEO)

Kar štirje Slovenci na prvi pravi klasiki (VIDEO)
17.03.2016 AVTOR: D. Z.
Bliža se enodnevna klaika Milano-Sanremo. Gre za pomladansko klasiko, najdaljšo. Na njej naj bi nastopili štirje Slovenci.

Lanskega zmagovalca ne bo
Pomladanska klasika Milano-Sanremo bo na sporedu v soboto, 19. marca. Govorimo o dirki, ki ima izjemno tradicijo in ki jo uvrščamo med tiste najprestižnejše enodnevne klasike. Letošnja bo že 107. izvedba. Prvič so jo izpeljali leta 1907. Največkrat, kar sedemkrat jo je dobil Eddy Merckx. Gre za dirko, na kateri vsako leto do zadnjega gledamo boj med sprinterji in hitrimi kolesarji, ki z napadi v zadnjih kilometrih poskušajo presenetiti sprinterje.

Cipressa in Poggio odločilna
Lani je dirko dobil John Degenkolb, ki pa letos zaradi poškodbe zmage ne bo mogel braniti. Prej pa so dirko dobili Kristoff, Ciolek, Gerrans, Goss, Freire, Cavendish, Cancellara … Gre za najdaljšo klasiko v sezoni. Tokrat bo dolga 291 kilometrov. Dirka se bo začela ob 10.10., cilj bo nekje med 16.45 in 17.30. Do glavnih napadov, kdaj tudi odločilnih pride na zadnjih dveh vzponih. Najprej je Cipressa, potem pa tik pred spustom proti cilju še Poggio. Prav tam vsako leto vidimo veliko akcije.

Štirje Slovenci
Startna lista sicer še ni dokončno potrjena. Nekatere ekipe so sicer že potrdile vse svoje kolesarjev, večina pa še ne. Sprva se je zdelo, da bo na dirki nastopilo šest Slovencev. V dresu moštva Lampre Merida Luka Pibernik in Marko Kump. Potem je tu Luka Mezgec v dresu Orice GreenEdga, pa Kristijan Koren, ki vozi za ameriški Cannondale. Borut Božič je na startni listi Cofidisa, medtem ko se na dirko vrača tudi Simon Špilak. A Lampre Merida je zdaj objavila imena prijavljenih kolesarjev, v ekipi so sami Italijani. To pomeni, da bodo na startu štirje Slovenci. Kaj pa favoriti?

Favoriti? Odvisno od poteka dirke!
Michael Matthews, Peter Sagan, Fabian Cancellara, Alexander Kristoff, Greg Van Avermaet, Nacer Bouhuanni, Edvald Boasso Hagen, Fernando Gaviria, Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Arnaud Demare, Sacha Modolo, Diego Ulissi, Tom Boonen, Juan Jose Lobato, Moreno Hofland, Michal Kwiatkowski, Elia Viviani … Pravzaprav je težko izpostaviti ali sprinterje ali tiste bolj mojstre za klasike, saj je na tej dirki zares odvisno, kako se celotna preizkušnja razpleta. Zgodilo se je že, da so sprinterji bili povsem poraženi, pa tudi, da se je za zmago udarila velika skupina. Vsekakor nas čaka navdušujoča sobota.

Povzetek lanske dirke
 

Napovednik letošnje dirke
 

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ