Kaznovan zaradi napačnega držanja balance

Kaznovan zaradi napačnega držanja balance
29.01.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Filippa Ganno, ki je mnoge navdušil z vožnjo v gorski etapi dirke po San Juanu je UCI kaznoval, ker je med vožnjo napačno držal balanco, oziroma je podlakti položil na zgornji del balance.

Glede lani uvedenih novih pravil smo že veliko pisali. Mednarodna kolesarska zveza je stopil na prste tistim, ki so med vožnjo radi “sloneli” z rokami na balanci, postavila pa je še nekatera druga pravila glede državnja balance.

V samem zaključku gorske etape dirke po San Juanu, ki jo je dobil Miguel Angel Lopez je z izjemno vožnjo na sicer visoki nadmorski višini, a na dokaj položnem vzponu presenetil Filippo Ganna. Italijanski mojster za vožnjo na čas in rekorder v vožnji na eno uro se je uspel še najbolj približati Lopezu, saj je na koncu zaostal za pol minute in se je povzpel tudi na drugo mesto v skupnem seštevku.

A Ganna je v zadnjih kilometrih, ko se je podal v lov za Lopezom balanco držal na - kasneje so to opazili tudi komisarji - nepravilen način. Roke položil na zgornji del balance in potem z notranje strani držal zgolj zavorne ročice. Mednarodna kolesarska zveza ga je kaznovala s petsto švicarskimi franki kazni in odvzemom 15 UCI točk. Kljub temu pa ni bil kaznovan s pribitkom sekund, tako da je po peti etapi ohranil drugo mesto v skupnem seštevku.

Zanimivo. Pravila dovoljujejo tudi izključitev z dirke, kar se je lani zgodilo Marianne Vos na dirki Postnord Vårgårda. Ganna se je kasneje na družabnih omrežjih tudi opravičil: "Po včerajšnji etapi so mi iz UCI-ja sporočili, da sem s tem, ko sem podlakti položil na balanco kršil pravila. V tistih trenutkih sem bil res na meji zmogljivosti in za trenutek sem izgubil koncentracijo. Sprejmem kazen, ki so mi jo dali. Kot vedno, spoštujem pravila in pravim, da jih moramo upoštevati."

Ganna se je za Ineos Grenadiers sicer izkazal, podobno kot tudi Egan Bernal, ki je pokazal, da se eno leto po hudi poškodbi lahko vrne med najboljše. Je pa Kolumbijec medtem že odstopil zaradi bolečin v kolenu. Za kolesarji je tudi že šesta sprinterska etapa. Dobil jo je Sam Welsford pred Samom Bennettom, Fernandom Gavirio in Jakobsenom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ