Kdaj in kako nadomeščati izgubljeno tekočino

Kdaj in kako nadomeščati izgubljeno tekočino
01.12.2014 AVTOR: D. Z.
Na cycling-inform.com smo zasledili zanimiv članek z nasveti o pravilni hidraciji ... Za nekatere nič novega, mnogim pa bo kakšen nasvet prišel prav.

1. Vroči dnevi, več pijače takoj zjutraj
Vroči dnevi se bodo prej ali slej vrnili prej ali slej se vrnejo in nasvet bo prišel prav. Če pričakujemo kolesarjenje v hudi vročini, potem je priporočljivo, če že takoj zjutraj spijemo med tristo in petsto mililitri vode. Lahko ji dodamo tudi limonin sok. To pomaga prebuditi metabolizem in nadoknadi ponoči izgubljeno vodo. Vitamin C, ki ga dobimo z zaužitjem limone pa izboljšuje vzdržljivost oziroma odpornost telesa, tako da se izognemo nepotrebnim prehladom.

2. Pijte tudi pred odhoom na trening
Ta nasvet se sicer nekoliko navezuje na prvega. A vseeno. Če je pri prvem mišljeno, da spijte določeno količino vode že zjutraj, potem se pri tej točki ustavimo pri pitju tik pred začetkom treninga. Eno do dve uri prej je priporočljivo popiti od tristo do petsto mililitrov vode. Ta hidracija pride do izraza predvsem v vročih dneh. Če pa je zunaj hladno, potem se večjim količinam tekočine pred treningi raje izognite, saj se telo odzove drugače in boste morali večkrat opraviti malo potrebo.

3. Hidracijski napitki
Voda je sicer priporočljiva, a na trgu je zdaj ogromno napitkov, ki pomagajo pri hidraciji. Raziskave so namreč pokazale, da zgolj z vodo ne bomo nadomestili vseh izgubljenih snovi. To pomeni, da bodo naše predstave slabše. Ker se v hladnih dneh ponavadi zaužije manj tekočine, je priporočljivo, da si v takem času pripravljate bolj koncentrirane napitke, medtem ko si lahko v vročih dneh zamešate pijačo, ki bo imela manjšo količino dodatkov in več vode, saj boste že v osnovi več pili.

4. Pijte, preden občutite žejo
Že staro pravilo. Ko ste žejni, potem je prepozno. Idealen scenarij? V vročih dneh je priporočljivo popiti med litrom in litrom in pol tekočine na vsako uro. Seveda je to odvisno od posameznika. Za nekatere to še zdaleč ni dovolj. A piti morate začeti že zgodaj, saj se boste tako lažje izognili krizi.

5. Po treningu
Hidracija po treningu je ravno tako pomembna kot sam trening. Ko se vrnete s treninga ne smete popiti zgolj požirek vode. Nadomestiti morate proteine, ogljikove hidrate, elektrolite in nenazadnje tudi izgubljeno vodo. Samo tako boste poskrbeli za pravo regeneracijo in telo pripravili na naslednji dan. Tudi samo regeneracijski napitek ni dovolj. Za hidracijo morate skrbeti skozi celoten dan.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ