Kdaj je prevroče? Do 46 stopinj. Shujšal več kot 4 kg v eni etapi

Kdaj je prevroče? Do 46 stopinj. Shujšal več kot 4 kg v eni etapi
28.08.2014 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Španiji se kolesarji že peti dan zapored borijo tako s kilometri kot z vročino, ki jim očitno povzroča še največ težav.

Kolesarji na dirki po Španiji so 180 kilometrov spet morali premagati v izrednih razmerah. Več kot 40 stopinj celzija. Kako se kolesarji s tem bojujejo boste izvedeli jutri, saj smo to vprašanje postavili tudi športnemu terapevtu Skya Marku Džalu, ki nam na taka vprašanja odgovarja v rubriki Marko Džalo razkriva.

V peti etapi naj bi na kolesarskih računalnikih kolesarji zabeležili temperature vse tja do 46 stopinj celzija. Kolesarji Garmin Sharpa naj bi porabili kar 200 plastenk z vodo. De Kort naj bi, tako je dejal sam, v četrti etapi zgolj v prvi uri dirkanja popil kar šest plastenk. Pa je to humano?

Nekateri kolesarji so že povzdignili glasove. Tudi Fabian Cancellara je bil ogorčen: »V ponedeljkovi etapi sem izgubil štiri kilograme in pol. Ogromno sem popil, dirkal pa sem s povsem pregretim telesom. Na meji, da bi zakuhal. Kolesarstvo nima mej ne pri vročini ne pri mrazu. A tako ne gre naprej. UCI neprestano postavlja nove meje pri tehnologiji, nič pa ne naredi, da bi bolje poskrbela za zdravje kolesarjev. «

Tudi kolesar Katjuše in eden izmed favoritov za mesta med najboljšimi v skupnem seštevku letošnje Vuelte Joaquim Rodriguez se je pritoževal nad dirkanjem v takih razmerah: »Dirkati pri več kot 40 stopinjah je norost. Zagotovo je to zdravju škodljivo. Podobno velja takrat, ko moramo dirkati pri nič stopinjah. Je mogoče, da ni nekih mej? Je možno, da Uci ne urgira? «

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ