Kdo bo nasledil Tadeja Pogačarja

Kdo bo nasledil Tadeja Pogačarja
22.06.2024 AVTOR: DZ

Nedelja, 23. junij. Datum državnih prvenstev. V kolesarskih velesilah je to datum za članske dirke, pri nas je to datum, ko se za naslove potegujejo vse kategorije.

Trebnje z okolico. To je lokacija letošnjega državnega prvenstva. Kronometer je že za kolesarji, Matej Mohorič pa je med elito osvojil naslov prvaka. Zdaj je pred kolesarji cestna dirka. Tisti, ki jo želite spremljat na prizorišču samem, dirke mlajših kategorij se bodo začele že zelo zgodaj.

Ob osmih zjutraj bodo najprej nastopili mlajši mladinci, ki bodo morali premagati 64 km dolgo progo. Takoj za njimi se bodo na 43 kilometrov dolgo pot podale mlajše in starejše mladinke. Po koncu vseh treh kategorij se bo prvenstvo nadaljevalo ob 10. uri. Najprej članice, skupaj z mladinci, kjer lahko spet pričakujemo dvoboj med Erazmom Valjavcem in Jakobom Omrzelom. Oba spadata v sam svetovni vrh. Tokrat bodo imeli na voljo 107,5 km.

Nazadnje bo napočil čas še za člansko kategorijo. Start bo ob 14. uri. Dirka za mlajše člane in člane bo dolga 150,5 km. Na startu ne bo aktualnega prvaka Tadeja Pogačarja. Manjkala bosta tudi Primož Roglič in Jan Tratnik. Med favorite za naslov prvaka tako spadajo Matej Mohorič, Matevž Govekar, Luka Mezgec in Domen Novak. Jaka Primožič je letos zelo dober, Mihael Štajnar je tudi pokazal odlično pripravljenost …

Zelo napeto dirko lahko pričakujemo znotraj te dirke. V boju za naslov med mlajšimi člani. Tu je kandidatov več: Gal Glivar, Anže Ravbar, Natan Gregorčič, Teo Pečnik … Pri dekletih lahko v ospredju pričakujemo Uršo Pintar, ki bo branila naslov, ter Urško Žigart in Špelo Kern. Sicer pa bo člansko dirko prenašala tudi TV Slovenija. Prenos se bo začel ob 16. uri, kar pomeni, da boste lahko spremljali zaključek članske dirke.

Krog je nadvse zahteven. Dolg je 21,5 km. Predvsem prva polovica kroga ne ponuja časa za oddih. Trije krajši vzponi si bodo hitro sledili, a bodo vseeno uvod v zahtevnejšo Grmado. Ta bo nekje na polovici kroga. Vzpon je dolg 1,7 km, povprečni naklon pa je 10,6-odstoten. Vrh leži na 440 metrih nadmorske višine. Sledi vožnja po vrhu, spust in potem precej bolj ravninski zaključek do cilja. Krog je zelo zahteven in pričakujemo lahko veliko selekcijo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ