Kelderman kljub neprepričljivi predstavi do rožnate majice

Kelderman kljub neprepričljivi predstavi do rožnate majice
22.10.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Tao Geoghegan Hart in Jai Hindley sta prvi imeni kraljevske etape Gira, na kateri so kolesarji premagali sloviti Stelvio. Rožnato majico je pričakovano oblekel Wilco Kelderman, a ne s prepričljivo predstavo.

Po spremembi trase sobotne etape v okolici Briancona zaradi omejitev francoskih oblasti je hitro postalo jasno, da bo današnja 18. etapa kraljevska preizkušnja letošnje dirke po Italiji. Danes so se favoriti za končno zmago zavedali, da lahko z dobro predstavo pridobijo ogromno, zato smo spremljali zelo agresivno dirkanje.

Že do vznožja Stelvia je bil tempo visok, ubežniki niso imeli nikakršnih možnosti, ritem so narekovali predvsem kolesarji Sunweba. Joao Almeida se je v težavah znašel že v prvi, najlažji tretjini Stelvia in po nekaj kilometrih mitskega vzpona je bilo jasno, da rožnate majice ne bo obranil.

Jai Hindley deluje najbližje rožnati majici, čeprav jo je oblekel njegov ekipni kolega.

Drama se je pravzaprav šele začenjala, ob ostrem ritmu Rohana Dennisa, ki je pomagala Tau Geogheganu Hartu, je popustil Wilco Kelderman, z dvojcem Ineosa pa je v ospredju zdržal le nosilec bele majice najboljšega mladega kolesarja Jai Hindley. Vsi preostali papirnati favoriti so bili v večjih ali manjših težavah, Pello Bilbao in Jakob Fuglsang sta presegla svoja pričakovanja, vsi ostali pa so nekoliko razočarali, Vincenzo Nibali denimo je končal ob boku Almeide skoraj 5 minut za zmagovalcem.

Na Stelviu se je odvijala drama, Kelderman je izgubljal že skoraj minuto pred vodilno trojico, za nameček si do spusta ni uspel obleči vetrovke in je zaključni vzpon do jezera Cancano začel povsem premražen, zato je hitro izgubil še dodatno minuto.

Rožnata majica je visela v zraku, Geoghegan Hart je na polno poganjal pedala, Hindley pa je le sledil njegovemu ritmu. Na koncu se je Kelderman vendarle uspel nekoliko ogreti in spet ujel pravi ritem, s katerim je le nekako uspel obleči rožnato majico, a precej manj prepričljivo, kot smo pred etapo pričakovali.



Šprint za prestižno zmago v kraljevski etapi je dobil Hindley, razlika med vodilnim Keldermanom, drugim Hindleyjem in tretjim Geoghegan Hartom pa znaša pičlih 15 sekund, zato je Giro še povsem odprt.

Izpostaviti velja še eno zanimivost - nagrado Cima Coppi za prvega na najvišji točki letošnjega Gira je prejel nekdanji svetovni prvak v kronometru Rohan Dennis. Sezona 2020 nas res preseneča na vsakem koraku.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ