Kitajci želijo vstopiti z ekipo, bogatejšo od Skyja

Kitajci želijo vstopiti z ekipo, bogatejšo od Skyja
11.10.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Nesramno bogato moštvo Sky? Kitajci napovedujejo, da bodo sestavili še bogatejšo ekipo, s katero bodo do leta 2025 dobili Tour de France.

Bodo Kitajci zares vstopili v kolesarski svet. Z zares močno ekipo? Ogromen proračun, nov poslovni model in pristop, ambicije … Vse to naj bi imeli vodilni ljudje pri moštvu, ki naj bi ga postopoma sestavljali. Glavni mož, ki stoji za vsem tem je Tim Kay. Ta še išče morebitne investitorje, ki bi bili pripravljeni vstopiti v kolesarski svet. Pri vsem skupaj pa naj bi mu pomagala Brian Smith in Shane Sutton. Ekipo želijo sestaviti do leta 2020.

“Ne govorim o majhni količini denarja. Ciljam na ogromen proračun, ogromno investicijo. Sicer nočem govoriti o številkah, a proračun bo večji kot je Skyjev,” je za cyclingweekly dejal Tim Kay. Govori se, da naj bi pri Skyju leta 2017 na voljo imeli več kot 39 milijonov evrov, ostale ekipe pa naj bi imele precej manj denarja. Quick Step na primer manj kot 20 milijonov evrov. “Tour de France želimo dobiti takoj. Naš proračun bo dovolj velik, da bomo lahko takoj pripeljali najboljše kolesarje in bomo tako lahko Tour dobili že leta 2020.” Idejo za kolesarsko ekipo je dobil lani, ko je videl, kako težko nekatere ekipe pridobijo sponzorje.

“Poglobil sem se v to, kako UCI deluje, kako se vodi ekipe, preučil sem njihove poslovne modele. Sky je pravo podjetje. Pri tej ekipi delajo dobro, veliko ostalih ekip pa je slabše organiziranih, imajo slabše temelje in poslovne strategije. Razmišljal sem, kako bi ustvaril World Tour ekipo in obenem sestavil poslovni model, ki bi povrnil vse te investicije. Rad bi, da bi bil projekt dolgoročen. Kitajska mi je domača in vem, kako želijo tamkajšnji poslovneži investirati,” je pojasnil Tim Kay. Izpostavil je, da se je že pozanimal pri nekaterih strokovnjakih, kako bi lahko vse skupaj izpeljali.

“Vidimo širšo sliko. Ekipa bo zgolj del večjega, globalnega projekta. Govorimo o dolgoročnih investicijah. Takih, brez večjega tveganja. Na vse gledamo kot na investitorje, ne na sponzorje.” Seveda si želi, da bi z ekipo pomagal tudi kitajskim kolesarjem. “Trenutno ni nekakšnega kolesarskega mostu med Kitajsko in Evropo, ki bi kolesarjem omogočil prehod in uspeh. Zakaj bi evropske ekipe odprle vrata kitajskim kolesarjem? Mi bomo razvili to pot. Veliko kolesarjev je, ki nam bodo to pomagali urestničiti.” Pa bo Tim Kay uresničil, kar je v pogovoru povedal za cyclingweekly?

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ