Kje bo Pogačar branil zmago?

Kje bo Pogačar branil zmago?
20.01.2022 AVTOR: DZ, vir: UAE Tour

Organizatorji dirke UAE Tour so razkrili traso letošnje dirke, ki bo tudi prva World Tour etapna dirka v sezoni. Tadej Pogačar bo tam branil lansko zmago.

Bliža se četrta izvedba dirke UAE Tour. Ta bo tudi letos spadala med dirke World Toura in bo prva v sezoni v tej kategoriji. Med tremi zmagovalci sta kar dva Slovenca. Najprej jo je dobil Primož Roglič, lani pa Tadej Pogačar. Prav Pogačar se vrača na to preizkušnjo, saj je za njegovo ekipo UAE Team Emirates dirka nadvse pomembna.

Prav zato bodo ob Pogačarju odlični kolesarji. Tudi nova pridobitev ekipe Joao Almeida. Kakšna dirka pa kolesarje čaka? Vse skupaj se bo začelo 20. februarja, končalo pa 26. februarja. V sedmih dneh dirkanja - prevozili bodo 1081 kilometrov - bodo kolesarji imeli na voljo štiri sprinterske preizkušnje, dve etapi s ciljnima vzponoma in posamično vožnjo na čas. V sedmih dneh bodo kolesarji premagali vsega 3500 metrov nadmorske višine, večino teh metrov v četrti in sedmi etapi, ki bosta po vsej verjetnosti odločilni.

Pogačar je lani pomemben korak na poti do zmage naredil v ravninski etapi, ko je ostal v ospredju v vožnji na veter. Potem je odlično odpeljal vožnjo na čas in v boju z Adamom Yatesom dobil prvo etapo s ciljnim vzponom. Zdi se, da bo letos glavni tekmec Egan Bernal. Vodilni v skupnem seštevku na tej dirki nosi rdečo majico. Zelena majica pripada najboljšemu kolesarju po točkah, bela najboljšemu med mladimi in črna najboljšemu na letečih ciljih. Tu pa so letošnje etape.


1. etapa (Al Ain Water Stage): Madinat Zayed - Madinat Zayet, 185 km
Etapa, ki bo v celoti potekala v puščavi. Prvih in zadnjih 45 kilometrov je povsem ravnih. Vmesni del je nekoliko bolj razgiban, a vseeno ni nič posebnega. Potem, ko bodo kolesarji prišli do Liwe, bo sledil povratek proti cilju. Zaključek je povsem ravninski, brez ovinkov, brez kakršnihkoli ovir.

2. etapa (International Holding Company Stage): Hudayriyat Island - Abu Dabi Breakwater, 173 km
Etapa bo potekala okrog samega Abu Dabija. V prvem delu se bodo kolesarji podali proti notranjosti, vse do mostu Šejka Zayeda. Sledila bo Khalifa City. Zadnjih pet kilometrov bo potekalo po široki cesti z dolgimi, nezahtevnimi ovinki.


3. etapa (G42 Stage presentet by Tissot): Ajman - Ajman (posamična vožnja na čas), 9 km
Ajman bo tokrat gostil kratko in zelo hitro vožnjo na čas. Favoriti? Glede na to, da naj bi na startu bil svetovni prvak Filippo Ganna, je jasno, kdo bo najresnejši kandidat za zmago. Lani je bila vožnja na čas dolga 13 km, dobil jo je prav Ganna, Pogačar pa je kljub povsem ravninski trasi zasedel 4. mesto. Zaostal je za 24 sekund. Letos je pred kolesarji devet kilometrov dolga preizkušnja. Tudi tokrat tehnično nezahtevna. Ravnina v eno smer in potem obrat ter vračanje proti cilju. Trasa je ravninska, tudi cesta široka brez posebnosti.


4. etapa (Burjeel Medical City Stage): Fujairah Fort - Jebel Jais, 181 km
Prva izmed dveh etap s ciljnima vzpona. Ko se na dirki UAE Tour odločijo, da bodo naredili gorsko etapo, potem sta možnosti samo dve. Ena izmed teh je vzpon na Jebel Jais.Že po 45 kilometrih bodo kolesarji prišli na 198 metrov nadmorske višine. Sledil bo spust in krajši vzpon, potem pa ravnina do vznožja zaključnega klanca. Jebel Jais leži na 1491 metrih nadmorske višine. Vzpon je dolg okrog 20 kilometrov, povprečni naklon je okrog petodstoten. Zaključna dva kilometra sta sedemodstotna. Prav dva kilometra pred ciljem je naklon tudi devetodstoten. Gre za vzpon, ki poteka po zelo široki cesti.


5. etapa (Marjan Stage): Ras Al Khaimah Corniche - Al Marjan Island, 182 km
Kmalu po startu bodo kolesarji prečkali puščavo. Celotna etapa bo potekala po širokih, ravnih cestah, kar pomeni, da bi lahko pomembno vlogo odigral tudi morebiten veter s strani. Obenem bi to pomenilo, da bi veter lahko na cestišče nanašal tudi puščavski pesek, kar je lahko velika dodatna ovira.


6. etapa (Expo 2020 Dubai Stage): Expo 2020 Dubai - Expo 2020 Dubai, 180 km
Dubai letos gosti Expo 2020, zato bi bilo nekoliko čudno, če kakšna izmed etap ne bi bila posvečena temu. Organizatorji so se odločili, da bo to šesta. Prvi del etape poteka po puščavi, kolesarji bodo obiskali znane predele, kot so Dubai Sports City, Silicon Oasis Meydan Racecourse in številne druge znamenitosti, kot sta tudi emiratski stolpnici. Sledila bo vrnitev na Expo 2020. Spet govorimo oširokih cestah, tudi o nekaterih krožiščih.


7. etapa (Mubadala Stage): Al Ain - Jebel Hafeet, 148 km
Če ne prej, bomo končnega zmagovalca dobili v tej etapi. Tokrat so se organizatorji odločili, da se dirka konča z gorsko preizkušnjo in ne s sprintersko etapo. Gre za že poznano, klasično gorsko etapo te dirke. Najprej bodo kolesarji obiskali znamenitosti, kot je živalski vrt. Za konec pa jih čaka deset kilometrov dolg vzpon. Naklon je okrog 8-odstoten, najstrmejši del je tri kilometre pred ciljem. Tam se cesta povzpne za 11 odstotkov. Tik pred zaključnimi metri, ki potekajo v vzpon je tudi krajši spust.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ