Klasika Le Samyn v roke Mattea Trentina in Emme Norsgaard

Klasika Le Samyn v roke Mattea Trentina in Emme Norsgaard
01.03.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Belgijska sezona klasik se je nadaljevala z dirko Le Samyn (1.1), ki vsako leto privabi močno konkurenco na štart. Tudi tokrat šprinterski zvezdniki niso manjkali, a je vse presenetil beg in zmaga Mattea Trentina.

Podobno kot na obeh dirkah čez vikend smo tudi danes spremljali agresivno dirkanje že 80 kilometrov pred ciljem, ki se ni zaključilo vse do ciljne črte. Takrat so se namreč začeli napadi iz pelotona in po nekaj neuspešnih poizkusih se je odpeljala skupina močnih kolesarjev, ki se je združila s prvotnimi ubežniki in oblikovala se je močna skupina 17 kolesarjev na čelu dirke. V njej so bili tudi Victor Campenaerts, Matteo Trentin, Bert van Lerberghe, Rasmus Tiller, itd.

V skupini so se ekipe izmenjevale pri narekovanju ritma, a ker so imele vse večje ekipe razen Jumbo Visme v ospredju svojega predstavnika, prave sloge in volje ni bilo. Prednost je vseskozi nihala med 20 in 45 sekundami. Med ubežniki sta bila zelo agresivna Trentin in Campenaerts, ki sta na začetku pomladi očitno v vrhunski formi.

Glavnini je zmanjkalo pet sekund

Pred zadnjimi 10 kilometri dirke, ki je večinoma ravninska, a poteka po zelo ozkih belgijskih cestah in preko tlakovanih odsekov, ki so dirko naredili zelo težko, je bil razplet še vedno odprt. Ubežniki so imeli pol minute naskoka, v glavnini pa sta na čelo prišli ekipi Jumbo Visma in AG2R, pomagali so tudi kolesarji Uno-X. A jim je zmanjkalo moči, še ob vstopu na zadnji tlakovani sektor je bila razlika višja od pol minute, tudi ob izstopu se ni bistveno zmanjšala in v zadnji kilometer so ubežniki vstopili z dovolj prednosti, da so si lahko privoščili nekaj taktiziranja pred šprintom.

Vsi so opazovali Trentina, ki je moral težak šprint navkreber začeti iz prvega položaja, a je imel Italijan tokrat dovolj moči, da je zadržal nalet Huga Hofstetterja (Arkea Samsic) in se veselil prve zmage v sezoni. Na tretjem mestu je končal Dries de Bondt (Alpecin Fenix).

Emma Norsgaard dobila 11. ženski Le Samyn

Enajstič so prireditelji izpeljali tudi žensko različico dirke Le Samyn, dolgo slabih 100 kilometrov. Potekala je zelo podobno kot pri moških, a če je beg na moški dirki zadržal 5 sekund naskoka pred glavnino, je bila ta pri ženskah ravno dovolj hitra, da so ubežnice v zadnjem kilometru ujeli.

Težak šprint je pripadel Emmi Norsgaard (Movistar), ki je slavila pred Chiaro Consonni (Valcar) in Vittorio Guazzini (FDJ). Na dirki je bila tudi Urška Žigart (BikeExchange), ki je končala v večji skupini kolesark dobre štiri minute za zmagovalko na 82. mestu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ