Klasika za ubežnike

Klasika za ubežnike
21.05.2023 AVTOR: DZ, foto: RCS Sport

V Bergamu se je končala 15. etapa dirke po Italiji. Med favoriti večjih sprememb ni prinesla, zato pa je bil zanimiv boj med ubežniki. Dobil ga je Brandon McNulty.

Na dirki po Italiji bo jutri drugi dan počitka pred zahtevnim tretjim tednom dirkanja. A še prej so morali kolesarji premagati nedeljsko razgibano etapo v Lombardiji. Govorimo o etapi, ki je po vzponih spominjala na klasiko. O trasi smo že pisali. Tu je še dogajanje.

Tudi tokrat so se kolesarji na 195 kilometrov dolgo pot podali v dežju, bile pa so vsaj temperature nekoliko primernejše. Po pričakovanjih je prišlo do pobega. Tokrat so bili v ubežni skupini zares izvrstni hribolazci. Že zmagovalec etape na letošnjem Giru Ben Healy, Simone Velasco, Bauke Mollema, Brandon McNulty … Kasneje se je v beg podal tudi Einar Rubio, ki je tudi že dobil eno etapo na Giru.

Healy je pobiral točke na gorskih ciljih, medtem ko je v glavnini Groupama FDJ narekovala ritem in tako branila rožnato majico Bruna Armiraila. Razlika med ubežniki in glavnino je znašal okrog sedem minut. 37 kilometrov pred ciljem je med ubežniki prišlo do ključne poteze. Napadla sta Marco Frigo in Brandon McNulty. Kasneje se jima je pridružil še Ben Healy. To je bila skupinica, ki je skupaj nadaljevala proti cilju v Bergamu.

Predvsem Healy in McNulty sta bila prepričljiva, medtem ko se je Frigo večkrat znašel v težavah, a ni popuščal. Sledilo je še drugo vzpenjanje na kratek, a strm vzponu Colle Aperto tik pred ciljem. Tu je Healy znova pospešil. McNulty mu je sledil in skupaj sta se spustila proti cilju. Frigo ju je uspel ujeti tik pred sprintom in ju je tudi poskušal presenetiti. To je bil dolg sprint, v katerem je Healy poskrbel, da Frigo ni prišel do zmage. A tudi sam je sprint začel prezgodaj.

Iz Healyjevega zavetrja pa je do zmage prišel McNulty. To je druga zmaga na letošnjem Giru za UAE. Skoraj sedem minut za prvimi tremi pa se je vozila glavnina. Tudi tu so kandidati za končno zmago čakali na Colle Aperto in Jumbo Visma je do vznožja v ospredje pripeljala Primoža Rogliča. Ta je sicer pospešil, a sledilo je tudi pospeševanje Joaa Almeide. Zdelo se je, da bolj iz previdnosti, da se ne bi na ozkih cestah s številnimi gledalci po nepotrebnem zapletla.

V težavah se je znašel Armirail, ki je sicer izgubil 34 sekund, a je ohranil rožnato majico. Najboljši so tako na cilj spet prišli skupaj. Armirail ima 1:08 prednosti pred Thomasom in dodatni dve sekundi pred Rogličem. Sledijo Almeida, Leknessund in Caruso, ki vsi zaostajajo za manj kot tri minute. Potem pa Kamna, dunbar, Arensman, de Plus, Pinot, Carthy ...

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ