Kljub visokim temperaturam čez prelaze Alp 660 kolesarjev

Kljub visokim temperaturam čez prelaze Alp 660 kolesarjev
01.07.2012 AVTOR: Urednik Bicikla
Za mnoge najlepši, hkrati pa tudi najtežji kolesarski maraton v deželi.
6. Maraton Alpe Scott, je kljub izredno visokim temperaturam prevozilo 660 domačih in tujih, povečini ljubiteljskih kolesarjev. Maraton Alpe, ki povezuje kraje okoli Kamniško - Savinjskih Alp, tudi koroško Železno Kaplo, sta najhitreje prevozila Primož Roglič (3,42:50) in Teja Gulič (4,06:33).

Trasa s 130 km, ki vodi čez epske prelaze Jezerski vrh, Pavličevo sedlo in Črnivec, je privabila številna znana imena iz sveta kolesarstva (tudi Tadeja Valjavca), za trening jo je prevozila slovenska olimpijka Polona Batagelj in turška olimpijska reprezentanca.

Da prav tovrstne prireditve, Maraton Alpe je zagotovo za večino ljubiteljskih kolesarjev preizkušnja leta, odkrivajo tudi skrite talente, potrjuje letošnji zmagovalec, bivši smučarski skakalec iz Kisovca pri Zagorju. »Še pozimi sem skakal, vzdržljivostni športi pa so mi bili od nekdaj blizu. Kolesarstvo sem vzel zares, kot sem vajen,« je senzacijo v Kamniku opisal Roglič. V cilj je pripeljal sam, sledila sta mu Uroš Komac in Matej Lovše. Teja Gulič je že priznana kolesarska »plezalka«, zmagovalka Juriša na Vršič, Alpe pa so zanjo le še pika na i. Oba sta bila najhitrejša tudi za Lovoriko Občine Železna Kapla, na vzponu na Pavčičevo sedlo.

»Bil je dober trening, trasa Maratona mi je bila všeč, bolj intenzivnih 130km, nato pa še malo bolj umirjenih 100km«, pa je v cilju pokomentiral turški reprezentant Mirac Kal, udeleženec letošnjih OI, ki se je skupaj s kolegi po tekmi na kolesu zapeljal še do Planice, kjer je reprezentanca na pripravah.

Med kolesarji spoštovana trasa zaradi slikovitosti, čudovite narave in pogledov na alpske doline in vrhove uvršča Maraton Alpe SCOTT za najlepšo kolesarsko prireditev pri nas. »Trasa postaja vse bolj priljubljena, ne le za čas Maratona, kar je tudi naš cilj. Maraton pa je le vrhunec«, pravi Janez Jarm, vodja prireditve. Želja organizatorjev ostaja, da krog okoli Alp, ki povezuje 11 občin pri nas in na avstrijskem Koroškem, postane priljubljena izbira za dnevne ali večdnevne kolesarske ture, saj zanimivosti vrednih ogleda in turistične ponudbe na poti ne manjka. Glede na številne gledalce ob trasi, posebej na Jezerskem so prekašali celo Dirko po Sloveniji, se Maraton Alpe Scott že po malem lahko primerja s podobnimi prireditvami v tujini, ideja o samem povezovanju trase okoli Alp pa tudi z dolomitsko Sello Rondo.

V znamenju lepot in posebnosti alpskega sveta je bil tudi letošnji štarta. Udeležence je na pot s piskom v rog pospremil pastir z Velike planine v starodobnem »pwajšu« iz lipovega lubja.

Na letošnjem Maratonu Alpe pa je bilo opaziti tudi, da prav s takšnimi prireditvami postaja kultura sožitja med udeleženci v prometu vse večja.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ