Ko lahko slehernik postane zvezda

Ko lahko slehernik postane zvezda
31.05.2012 AVTOR: Jan Bratanič
Amaterske dirke Jedermann omogočajo tudi običajnim kolesarjem, da se za en dan počutijo kot profesionalci.

Ob množici kolesarjev se na dirke Jedermann odpravi tudi veliko število navijačev.

Kaj je lepšega za rekreativnega cestnega kolesarja, kot za promet zaprta cesta in množica navijačev ob cesti? Verjetno je teh stvari sila malo. Prav zaradi tega je nemška serija amaterskih dirk »Jedermann« ali po slovensko slehernik, vse bolj priljubljena, saj omogoča tudi »vikend« kolesarjem, da se za en dan ali etapo počutijo kot zvezde kolesarskega športa.

Dirke potekajo po isti trasi, na kateri le nekaj ur kasneje tekmujejo profesionalnci, zaradi česar je ob cesti polno navijačev, ki glasnih grl spodbujajo tako amaterje kot kasneje profesionalce. Obvezna oprema so tudi transparenti, na katerih nenavadno, če tekmovalce nagovarjajo kot svinje. V nasprotju s pričakovanji, pa se mnogi tega izredno razveselijo. Udo Bölts je namreč na Touru leta 1997, ravno ko je največji zvezdi nemškega kolesarstva Janu Ullrichu zmanjkovalo moči, zabrusil: »Quäl dich, du Sau!« (približni prevod »Trpinči se svinja«), s čimer je moštvenega kolega in kapetana spodbudil k dodatnim naporom in končni zmagi na največji etapni dirki na svetu.
 

Na nemških cestah tudi letos poteka serija enajstih dirk za točkovanje Jedermann, ki prinese ob koncu sezone skupnega zmagovalca. Zanimanje za dirke je izjemno, vse več tekmovalcev in tudi navijačev pa pomeni, da se za podporo odloča vsako leto več sponzorjev. Zlasti za nemško kolesarstvo, ki ni tako zakoreninjeno v javno zavest kot špansko ali italijansko, je takšen razplet še kako dobrodošel, saj je šport z množico dopinških afer močno izgubil na ugledu. Eden glavnih sponzorjev je postala Škoda, ki je bila glavna pokroviteljica frankfurtske dirke v začetku maja. Zgodba bo podobna tud na prihajajoči dirki v Berlinu, poimenovani Škoda Velothon, ki bo potekala že čez dober teden dni 10. junija.
 

Na prvi dirki, po okolici Frankfurta, se je zbralo 3800 kolesarjev. Za vse tiste, ki v glavi že primerjate prireditev z našim Maratonom Franjo, ki bo od frankfurtskega po udeležbi zagotovo bolj številen, naj povemo, da pričakujejo organizatorji dirk Jedermann že na berlinski dirki preko 11 tisoč prijav. Na zadnji dirki sezone v Hamburgu, ki ima tudi najdaljšo, 17-letno, tradicijo, pa bo po zagotovilih organizatorjev prijavljenih kar 22 tisoč kolesarjev.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ