Ko lahko zadnja etapa marsikaj obrne na glavo

Ko lahko zadnja etapa marsikaj obrne na glavo
08.06.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Kraljevska etapa na dirko po Dofineji je za kolesarji. Primož Roglič je v zadnjih dveh dneh z zmagama pokazal največ, a vseeno bo moral biti zelo močan, če želi jutri dobiti dirko.

Kolesarjem na dirki po Dofineji ne bo nič prihranjenega tudi v zadnji etapi. Na tej dirki je že tradicija, da je tudi zadnja etapa nadvse zahtevna in letos ne bo nič drugače. Thones bo gostil start devete in obenem zadnje etape, ki se bo končala na že dobro poznanem Platoju des Glieres.

Dolga bo 160,6 km, kolesarji pa bodo morali premagati 3751 metrov nadmorske višine. Na voljo bodo štirje kategorizirani klanci. Trije prve kategorije in en tretje. Etapa je izpeljana tako, da bi lahko vzpodbudila napade od samega start in v morebitni večji ubežni skupini bi prav lahko bil tudi kdo izmed kolesarjev, ki so blizu najboljših v skupnem seštevku. Zakaj?

Takoj po startu se bodo kolesarji pričeli vzpenjati na Col de la Forclaz de Montmin. Uradno je vzpon dolg 7,1 km, povprečni naklon pa je 7,3-odstoten. A dejstvo je, da so zadnji trije kilometri tega klanca precej strmejši, saj je naklon na tem delu tudi več kot 10-odstoten. To pomeni, da bi lahko pod vrhom napadli mnogi hribolazci, pa čeprav bo vrh tega 1150 metrov visokega klanca po prevoženih vsega 14 kilometrih.

Sledil bo hiter spust in takoj vzpenjanje na najlažjega izmed kategoriziranih vzponov Col des Essenrieux. Tu bodo imeli ubežniki priložnost za povečevanje prednosti pred glavnino, še posebej, če v ospredju ne bi bilo nevarnejšega kolesarja v skupnem seštevku. Po dobrih 90 kilometrih dirkanja pa se bodo kolesarji soočili s predzadnjim kategoriziranim vzponom. Gre za 12,1 km dolg Le Saleve s 6,8-odstotnim povprečnim naklonom.

Ni ekstremno zahteven vzpon, vseeno pa bi lahko koga spravil v težave, ali pa mu vsaj odvzel nekaj moči, ki mu bi prav prišla v nadaljevanju. Poleg tega je nekje na sredini tudi skoraj 10-odstoten tri kilometre dolg odsek. Thorens Glieres pa je kraj po 145 kilometrih dirkanja, ki predstavlja vznožje zaključnega vzpona letošnje dirke. Favoriti bodo zagotovo želeli nekaj moči prihraniti za najtežji vzpon dneva.

Plateau des Glieres leži na 1447 metrih nadmorske višine, na vrhu prelaza bo tudi cilj. Vzpon je dolg 9,4 km, povprečni naklon pa je 7,1-odstoten. V resnici pa je zaključnih šest kilometrov precej strmejših, saj gre tu za 11-odstoten naklon. Enakomeren, vendar zelo strm. Te strmine je konec okrog dva kilometra pred ciljem in potem sledi hitrejši zaključek.

Seveda bo vse odvisno od poteka, predvsem pa od samega začetka etape, a dejstvo je, da Boro Hansgrohe, na čelu s Primožem Rogličem čaka težko delo pri branjenju rumene majice, še posebej, če se bo na prvem vzponu v ospredju izoblikovala velika skupina složnih ubežnikov. Rogliča še dan loči do druge zmage v skupnem seštevku dirke po Dofineji. Tu je že zmagal leta 2022.

Vzponi:
Col del a Forclaz Montmin (na 14,2 km): dolžina 7,1 km, povprečni naklon 7,3 %, nadmorska višina 1150 m, 1. kategorija
Col des Essenrieux (32,1 km): dolžina 4,2 km, povprečni naklon 5,4 %, nadmorska višina 754 m, 3. kateogrija
La Saleve (103,1 km): dolžina 12,1 km, povprečni naklon 6,8 %, nadmorska višina 1307 m, 1. kateogrija
Col des Glieres (na 160,6 km): dolžina 9,4 km, povprečni naklon 7,1 %, nadmorska višina 1447 m, 1. kategorija

Skupni seštevek pred zadnjo etapo
1. Primož Roglič (Slo, Bora Hansgrohe) 4:29:16
2. Matteo Jorgenson (ZDA, Visma Lease a Bike) +1:02
3. Derek Gee (Kan, Israel Premier Tech) +1:13
4. Aleksander Vlasov (Rus, Bora Hansgrohe) +1:56
5. Carlos Rodriguez (Špa, Ineos Grenadiers) +1:58
6. Remco Evenepoel (Bel, Soudal Quick Step) 2:15
7. Laurens De Plus (Bel, Ineos Grenadiers) 2:17
8. Oier Lazkano (Špa, Movistar) 2:20
9. Giulio Ciccone (Ita, Lidl Trek) 2:54
10. Mikel Landa (Špa, Soudal Quick Step) 3:51

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ