Ko praznih rok ostaneš zadnji dan

Ko praznih rok ostaneš zadnji dan
06.02.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Ne samo v ciklokrosu, tudi v cestnem kolesarstvu je bil zelo pester konec tedna predvsem na evropskih cestah.

Dirka po Valenciji
Najprej gremo v Valencio. Tam se je s kratko, a razgibano 93 kilometrsko etapo od Paterne do Valencie končala petdneva preizkušnja. Giulio Ciccone je po zaslugi etapne zmage v drugi etapi nosil majico vodilnega v skupnem seštevku in zdelo se je, da jo bo Italijan pripelja do cilja. A v zadnji etapi je prišlo do sprememb.

Dva vzpona so morali kolesarji premagati in že na Oronetu, ki je prvi izmed dveh je pod vrhom prišlo do selekcije. Tudi čez vzpon La Frontera so ubežniki prišli v ospredju, veliko dela pa je na spustu in proti cilju opravil Thymen Arensman, medtem ko so tudi v ozadju zasledovalci narekovali oster ritem. Tudi Matej Mohorič je bil še v igri za visoka mesta.

Do ključnega trenutka pa je prišlo dobra dva kilometra pred ciljem. Costa je sledil napadu Arensmana, medtem ko je bil junak četre etape Geoghegan Hart vpleten v padec. Arensman in Costa sta nadaljevala vse do cilja, v sprintu pa je bil boljši Rui Costa, ki letos brani barve moštva Intermarche. Mohorič je bil drugi v sprintu glavnine, ki se je borila za osmo mesto. Pred njim je bil klubski kolega Gred Wright.

Rui Costa je dobil tudi dirko, saj je po zaslugi napada napredoval s šestega na prvo mesto. Giulio Ciccone je z zaostankom 16 sekund dirk končal na drugem mestu, na tretjem pa je bil Tao Geoghegan Hart. Sledili so Pello Bilbao, Aleksander Vlasov, Thomas Gloag, Mikel Landa, Brandon McNulty, Alex Aranburu in Carlos Rodriguez. Imena, ki vsekakor potrjujejo, da je bila letos na tej dirki konkurenca zelo močna. Matej Mohorič jo je končal na 42. mestu, Domen Novak pa zadnje etape ni končal.

Etoile de Besseges
Z 10,7 km dolgim posamičnim kronometrom se je končala etapna dirka Etoile de Besseges. Tudi v tem primeru govorimo o petdnevni preizkušnji. In tudi tu je bil do zadnjega dneva v vodstvu kolesar moštva Trek Segafredo.

Če je bil v Valenciji to Ciccone, je tu prevladoval 22-letni Mattias Skjelmose. A razlike med prvimi tremi so bile majhne. Ločilo jih je namreč samo 22 sekund. In izkazalo se je, da je prav zadnji kronometer v kraju Ales odločilen. Gre za zahtevno traso, ki se v drugi polovici vseskozi dviga in tu je imel največ moči Mads Pedersen, ki je za osem sekund ugnal Joshua Tarlinga in za deset Bena Tuletta.

V boju za končno zmago pa je Neilson Powless zasedel osmo mesto. Zaostal je za 21 sekund. Do tega trenutka vodilni Skjelmose je bil deveti in je zaostal za 26 sekund, kar pomeni, da je Powless dobil dirko z vsega sekundo prednosti pred Skjelmosom in 12 sekundami prednosti pred Pierrom Latourom, ki je izmed vseh treh kronometer odpeljal še najbolje, saj je bil peti s 15 sekundami zaostanka.

Državno prvenstvo v Kolumbiji
V Kolumbiji so izpeljali državno prvenstvo. Bucaramanga je gostila krožno preizkušnjo. Kolesarji so morali premagati kar 237 kilometrov. Po več kot petih urah dirkanja je naslov prvaka osvojil Esteban Chaves, ki je na cilj prišel po samostojnem pobegu. Drugo mesot je osvojil Daniel Felipe Martinez, tretje pa Nairo Quintana. Oba sta zaostala za 32 sekund.

Savdska Arabija
Že v četrtek se je končala dirka po Savdski Arabiji. Zadnji dan je bil namenjen sprinterjem. Maraya je gostila cilj, sprint pa je dobil Simone Consonni pred Matteom Malucellijem. Dirko je v skupnem seštevku dobil Ruben Guerreiro. Drugi je bil Davide Formolo, tretji pa Santiago Buitrago. Luka Mezgec je mesto v deseterici izgubil prav v zadnji etapi, dirko pa je končal na 16. mestu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ